'Niemand in Meierijstad is er op achteruit gegaan'

Op 16 maart 2022 kiezen de inwoners van Meierijstad een nieuwe gemeenteraad. Bijna vijf jaar geleden werd de eerste gemeenteraad van de nieuwe gemeente Meierijstad geïnstalleerd. De toen gekozen volksvertegenwoordigers zetten samen de toon voor de bestuurscultuur in de fusiegemeente. Nu de verkiezingscampagnes beginnen sprak Omroep Meierij met de tien fractievoorzitters, negen mannen en één vrouw. Hoe hebben zij die allereerste bestuursperiode uit de geschiedenis van Meierijstad ervaren? Wat ging er goed, wat kon beter? Hoe ziet de toekomst van Meierijstad eruit?

(Door Jan de Vries)

MEIERIJSTAD – Woningbouw en duurzaamheid. Dat zijn twee thema’s waar Meierijstad de komende jaren prioriteit aan moet geven zegt PvdA-fractievoorzitter Sikko Oegema. En dan vooral de duurzaamheid van huizen. “Dat is zo veelomvattend en zo complex, daarvoor mogen best meer ambtenaren aangenomen worden zodat inwoners beter geholpen kunnen worden,” zegt hij.

De fusie van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode is volgens de politicus uit Schijndel goed verlopen. Hij wil niet te lang stil staan bij de situatie van voor de fusie. “Wij hadden het in Schijndel goed voor elkaar. De verenigingen waren onder dak. Er was goede huisvesting voor de scholen. Alleen het theater is ons niet gelukt. Dat lukte pas na de fusie,” aldus Oegema.

Sint-Oedenrode mag blij zijn

De sociaaldemocraat is er ook de man niet naar om te benoemen wat er dan in de andere gemeenten niet goed was. “Laat ik het zo zeggen,” zegt hij, “Sint-Oedenrode mag blij zijn dat die gemeente met Schijndel en Veghel is samengegaan.”

“Ben je in het verbouwde RAADhuis van Schijndel geweest?” vraagt hij dan aan de interviewer. “Daar heb ik twaalf jaar vergaderd. Eerst vond ik het jammer dat dat z’n functie verloor. Maar als ik zie wat daarvoor terug is gekomen, dan word ik blij. Zo mooi.”

De gemeenteraad vergadert nu in Sint-Oedenrode. Er zijn plannen om dat gebouw te moderniseren. Daar is al veel over te doen geweest. De gemeenteraad greep in in het proces. Binnenkort komt de kwestie weer aan de orde. “We hebben als raad duidelijker financiële en inhoudelijke kaders. Straks is er veel meer ruimte voor inspraak en creatieve ideeën. We zijn benieuwd naar de uitkomsten daarvan. Wij hebben voorgesteld om er een bruisend hart voor het dorp van te maken, met een bibliotheek en horeca, “zegt Oegema.

Gemiddelde inwoner merkt weinig van fusie

Hij is zich ervan bewust dat niet iedereen in Meierijstad enthousiast is over de fusie. “Het is nooit de bedoeling geweest dat iedereen zich een Meierijstedeling zou voelen. Dat zal ook nooit gebeuren. Meierijstad is een bestuurseenheid met dertien kernen. De gemiddelde inwoner merkt ook weinig van die fusie. Want wanneer heb je nou met de gemeente te maken? Als je een vergunning nodig hebt, of een paspoort of als je wilt trouwen.”

Volgens Sikko Oegema is het belangrijk dat de niet-gemiddelde inwoner merkt dat de gemeente er is. Dan gaat het over mensen die in armoede leven en anderen die extra steun nodig hebben. Vluchtelingen bijvoorbeeld. “Dan heb je het over sociaal beleid en dat gaat in Meierijstad goed,” aldus de fractievoorzitter van de PvdA.

De gemeenteraad werkt volgens hem goed samen. Dat het voor een buitenstaander af en toe saai is, is volgens Oegema geen slecht teken. “Wij zijn niet zo van de polarisatie. We willen allemaal het beste voor de inwoners van Meierijstad maar leggen per partij wel accentverschillen”.

Hij laat een appje zien dat hij na de begrotingsbehandeling op 11 november aan de PvdA-leden in Meierijstad stuurde. In dat appje staat onder meer: “Ik voel trots dat Meierijstad er na vijf jaar goed voor staat. Trots dat PvdA daar in het college aan heeft meegewerkt en verantwoordelijkheid heeft genomen: Constant aandacht voor mensen die de gemeente hard nodig hebben en voor wonen en duurzaamheid. Een grote pluim voor onze wethouder en complimenten voor de hardwerkende fractieleden. We hebben maar twee raadszetels, maar onze invloed mag er zijn!”

Er zit een degelijk college


In het gesprek zal hij daar later aan toevoegen dat alle wethouders de complimenten verdienen. “Er zit een heel degelijk college. Daar begint het mee. De rest is inkleuring,” aldus Oegema. In de beginperiode toen Team Meierijstad als grootste partij in de raad kwam was dat volgens hem iets anders. Oegema vindt dat de toenmalige wethouder te weinig aandacht had voor woningbouw. Pas toen Team uit elkaar viel en het afgesplitste HIER met Rik Compagne een nieuwe wethouder in de strijd gooide was er opeens meer aandacht voor woningbouw.

Dezelfde complimenten namens de PvdA zijn er voor het ambtelijk apparaat van Meierijstad. De bestuurlijke fusie was er om begonnen dat de slagkracht groter zou worden. In de oude gemeenten waren gewoon te weinig ambtenaren om de steeds ingewikkelder wordende taak van een gemeente te kunnen uitvoeren. Het rijk bleef maar taken overhevelen. “We hebben nu echt een goed ambtenarenapparaat en we staan nu bestuurlijk steviger. Ook in de regio. Ik weet wel dat dat meer een gevoel is dan dat je dat concreet kunt maken, maar als je binnen een regio belangrijke voorzitterschappen krijgt kun je sturen.”

Speerpunten hebben te maken met wonen

Voor de toekomst zijn er wat Oegema betreft heel veel speerpunten, waarvan een groot deel te maken heeft met wonen. Dat varieert van meer huizen tot verduurzaming van huizen tot huisvesting van arbeidsmigranten. Vooral op het gebied van de verduurzaming van huizen is er volgens hem nog een wereld te winnen. “Tijdens de coalitie-onderhandelingen spraken we daar over. In de loop van de jaren zijn we ons pas echt gaan realiseren hoe complex dat is. Maar we moeten er wel op inzetten, want met het energiezuinig maken van huizen kunnen we veel winst boeken.”

Al me al is de sociaaldemocraat tot nu toe tevreden met de fusie van de drie gemeenten. “Er is begrip en onbegrip, maar ik denk dat niemand in Meierijstad er op achteruit is gegaan,” zegt Sikko Oegema.

Dit was de laatste in de serie gesprekken met fractievoorzitters. Lees ook de eerdere artikelen in deze serie: