Tegenstanders windmolens Rooise Heide moeten geduld hebben

Eind dit jaar plan voor inspraakprocedure

SINT-OEDENRODE – De omwonenden van de Rooise Heide die boos zijn op de gemeente omdat ze niet betrokken worden bij een plan voor een windmolenpark in hun omgeving, lopen voor de muziek uit. Eind dit jaar ligt er een plan voor een inspraakprocedure.

In een boze brief, die is ondertekend door een anonieme groep bewoners die zich hebben verenigd onder de naam “Bescherm Rooise Heide”, staat dat de gemeente geheimzinnig doet over plannen voor een windmolenpark in hun omgeving.

Niet gehoord

Begin dit jaar werd de Rooise Heide aangewezen als zoeklocatie voor een windmolenpark. Daarna bleef het volgens de bewoners heel stil en reageerde de gemeente niet op vragen of uitnodigingen voor een gesprek. De ondertekenaars voelen zich ongehoord en niet betrokken en ze hebben het gevoel dat ze met 1-0 achterstaan.

Volgens de gemeente is dat niet zo. Toen de zoeklocaties bekend gemaakt werden kwamen er van alle kanten reacties. Het was voor de gemeente al duidelijk dat de omgeving bij de plannen voor de windmolens betrokken moesten worden. De storm van protest onderstreepte dat nog eens.

Eind dit jaar plan voor inspraak

Dat was de reden dat het college van burgemeester en wethouders in februari aan de gemeenteraad voorstelde niet meteen met een vervolgonderzoek te beginnen, maar eerst een plan te maken hoe de omwonenden bij dat hele proces betrokken kunnen worden. Dat plan is er eind van dit jaar en dan wordt samen met de omwonenden van alle zoeklocaties bekeken hoe zij samen met de gemeente kunnen optrekken.

LEES OOK: Omwonenden Rooise Heide voelen zich miskend door gemeente

LEES OOK: Achttien tegen vijftien: zoektocht naar plek voor windmolens kan beginnen