Omwonenden Rooise Heide voelen zich miskend door gemeente

'Geheimzinnigheid rond windmolens'

SINT-OEDENRODE – Het geduld van omwonenden van natuurgebied de Rooise Heide raakt op. Het gebied werd aangewezen als zoeklocatie voor windmolens. Omwonenden trekken aan de bel omdat ze na de eerste berichten daarover niks meer hebben gehoord van de gemeente.

De gemeente Meierijstad is naarstig op zoek naar plekken waar zonneparken en windmolen kunnen worden geplaatst. Die zijn nodig wil de gemeente voldoen aan de eigen duurzaamheidsambitie. Voor de zonneparken zijn inmiddels conrete plannen. Voor de windmolens wordt nog naar geschikte plekken gezocht.

Storm van protest

Toen vorig jaar de eerste zoeklocaties bekend werden gemaakt brak er al een storm van protest los. De gemeenteraad deelde die zorg en vond dat er bijvoorbeeld geen windmolens in de buurt van natuurgebied Wijboschbroek moesten komen.

Tot nu toe zijn er nog geen knopen doorgehakt. De omwonenden van de Rooise Heide voelen zich daardoor niet gehoord. Ze trekken nu aan de bel. Ze stellen dat er nooit overleg met hen heeft plaatsgevonden over de aanwijzing van hun omgeving als zoekgebied. Ze voelen zich daardoor ongehoord en niet betrokken en willen alsnog in gesprek met de gemeente.

Geheimzinnig

In een verklaring schrijft een groep die zich “Bescherm de Rooise Heide” dat vragen aan de gemeente tot nu toe niet zijn beantwoord. “Voor ons gevoel verloopt dit alles nu achter gesloten deuren, ‘geheimzinnig’, terwijl wij als direct betrokkenen ook inspraak willen hebben op dit plan en de invloed ervan op mens, dier en omgeving,” staat in de verklaring.

LEES OOK: Fel verzet tegen windmolens