Raad wil polikliniek in Veghel

Roekenkolonie bij klooster Veghel wordt verplaatst

MEIERIJSTAD – De gemeenteraad van Meierijstad wil een polikliniek in Veghel. Als er in de komende gemeenteraadsvergadering een motie wordt ingediend waarin het college van burgemeester en wethouders wordt opgeroepen om zich daar ook sterk voor maken, dan beschouwt wethouder Rik Compagne dat als een steun in de rug voor iets wat hij al van plan was.

De wens voor een polikliniek kwam aan de orde tijdens de behandeling van het bestemmingsplan Leefgoed Veghel dat donderdagavond door de gemeenteraad werd besproken. Dat is het plan om het kloostercomplex van de Zusters Franciscanessen om te bouwen tot een woonzorggebied en een plek waar zorginstellingen onderdak worden gebracht.

LEES OOK: "Mooi dat ons erfgoed wordt overgedragen aan nieuwe generatie"

De gemeenteraad keurde eerder al het masterplan goed en ook het bestemmingsplan kan op een meerderheid rekenen. Op dat terrein wordt een gezondheidscentrum gebouwd. De gemeenteraad wil meer, namelijk een polikliniek die wordt gemist sinds het ziekenhuis uit Veghel verdween. “Ik kan daar niet op vooruit lopen, maar ik kan u wel vertellen dat wij daarop aansturen. Dus een motie die wordt gesteund door zoveel mogelijk partijen zou ons helpen,” aldus wethouder Compagne.

Parkeerproblemen

Eén van de weinige punten waar nog vragen over waren is de parkeerproblematiek die wordt verwacht als er midden in het centrum van Veghel een wijk bij komt. Wethouder Jan Goijaarts verwacht dat dat probleem wel mee zal vallen. Alle voorzieningen die de bewoners nodig hebben zijn op loopafstand. Bovendien, zei hij, hebben de mensen die op het terrein begeleid wonen veel minder vaak een auto.

“Maar we onderschatten het parkeerprobleem niet. Telkens als er een deel van het plan klaar is kijken we hoe de situatie is en we kunnen altijd bijsturen als dat nodig is,” aldus Goijaarts.

LEES OOK - Gemeente wil Veghels Leefgoed ook in andere kernen

Sommige partijen vonden het een goed idee dat de gemeente zelf ruim een miljoen euro in het project steekt, maar vroegen zich wel af wat er gebeurt als er vanuit Schijndel of Sint-Oedenrode ook zo’n plan komt. “Dan zullen we net als in Veghel de kans pakken. In de reservepot zit geld om dat te doen,” zei wethouder Compagne.

Er was nog één ding, de bomen in het zogenoemde buitenbos. Die worden gekapt. Ze worden gecompenseerd op het terrein. En de roekenkolonie die er leeft wordt verplaatst. Daar worden nu al maatregelen voor getroffen.

Zo gaat Leefgoed Veghel er uit zien