Plan voor twee zonneparken aan Schootsedijk

Ook plan voor groot zonnepark bij Vlagheideberg

MEIERIJSTAD – De gemeente heeft de eerste zeven plekken gekozen waar een zonnepark kan komen. Aan de Schootsedijk in Sint-Oedenrode zijn parken gepland van ruim 12 hectare en 6,6 hectare.

De gemeente wil aan de zuidkant van de Vlagheideberg in Schijndel een zonnepark toestaan van tien hectare. Degene die dat plan heeft ingediend moet wel met iets heel vernieuwends komen dat past bij het recreatieve karakter van het gebied.

Kleinste komt in Veghel

De andere plaatsen waar zonneparken zouden kunnen komen zijn de Nijnselseweg in Sint-Oedenrode (3,9 hectare), de Laarsweg in Veghel (8,3 hectare) en de Hintelstraat in Veghel (4,4 hectare), De kleinste van iets meer dan drie hectare is aan de Logtenburg in Veghel. In totaal is er plaats voor 49 hectare zonnepanelen. Daarmee kan stroom worden opgewekt voor 15.000 huishoudens.

Bij de keuze van de locaties heeft de gemeente gekeken of zo’n park in het landschap past en wat de gevolgen zijn voor de natuur en de landbouw.

Omwonenden krijgen inspraak

Het plan voor de zeven zonneparken gaat nu in de procedure. Dat wil zeggen dat omwonenden er iets van kunnen vinden. De rol van de gemeenteraad is beperkt. Die heeft namelijk bepaald dat burgemeester en wethouders zonneparken kleiner dan vijf hectare zonder tussenkomst van de raad mogen vergunnen. Dat zijn er vier van de zeven.

De inspraak staat volgens wethouder Jan Goijaarts hoog in het vaandel: “De afgelopen tijd zagen we dat plannen voor de opwekking van duurzame energie veel losmaken bij onze inwoners. Dat snappen we, dit soort ontwikkelingen hebben nu eenmaal een forse impact en mensen vrezen dat ze wel de lasten maar niet de lusten krijgen. Maar dat wil het gemeentebestuur ook helemaal niet; we hebben niet voor niets als eis gesteld dat er een zorgvuldig proces met omwonenden ingericht moet worden én dat ze in financiële zin ook profijt kunnen hebben.”