Geen Sinterklaasintocht Rooi en Zwarte Piet 2.0

'Ondanks alle gekkigheid maken we een mooi feest'

SINT-OEDENRODE – Zoals ook in veel andere plaatsen heeft het lokale Sinterklaascomité moeten besluiten de Sinterklaasintocht van 2020 in Sint-Oedenrode niet door te laten gaan vanwege corona. Het gezelschap van de Pieten gaat er anders uitzien. Hoe Piet 2.0 wordt getoond is nog niet helemaal duidelijk.

De vraag waar het comité al maanden (zo niet jaren) mee worstelt is: “Wanneer doen we het goed?” Er zijn voor- en tegenstanders van Zwarte Piet die lijnrecht tegenover elkaar lijken te staan. Het bestuur wil graag vasthouden aan tradities, maar mensen ook geen pijn doen.

Leuke ideeën

Er zijn inmiddels veel leuke ideeën over het uiterlijk van Piet 2.0. Het bestuur geeft aan haar vrijwilligers te willen betrekken bij de definitieve invulling van het uiterlijk van de ‘nieuwe’ Pieten. Voordat Sinterklaas dit jaar in Nederland arriveert wordt de knoop doorgehakt. De comités van Schijndel en Veghel zijn hier ook bij betrokken. De gemeente Meierijstad steunt deze verandering volledig.

Sint-Oedenrode heeft al enkele jaren een Pietenhuis op de Borchmolendijk en het bestuur is bezig om te kijken of Sinterklaas en zijn Pieten dit jaar extra tijd hebben om de deuren van het Pietenhuis vaker te openen. Uiteraard staat gezondheid hierbij voorop, dus een bezoek aan het Pietenhuis zal waarschijnlijk iets anders zijn dan normaal. De openingstijden en andere informatie over het Pietenhuis worden in oktober bekend gemaakt.

Ondanks alle gekkigheid

Het Sinterklaasfeest is en blijft volgens het comité een prachtig kinderfeest. Ed Steenbakkers, voorzitter Sinterklaascommissie Sint-Oedenrode: “We gaan er ondanks alle gekkigheid van dit jaar toch een mooi feest voor de kinderen van maken. We snappen dat verandering soms lastig is en er zullen altijd voor- en tegenstanders zijn, maar wij willen dat de kinderen genieten. Dat is waar het ons bestuur om gaat. Laten we zorgen dat onze (klein)kinderen het jaar mooi af kunnen sluiten door de magie van het Sinterklaasfeest te laten bestaan."

LEES OOK: Geen grote Sinterklaasintocht in Veghel; voortaan roetveegpieten

LEES OOK: Geen Sinterklaasintocht in Schijndel