Geen grote Sinterklaasintocht in Veghel; voortaan roetveegpieten

VEGHEL – Er komt dit jaar ook géén grootse intocht van Sinterklaas in Veghel. In Veghel zullen er voortaan alleen nog maar roetveegpieten zijn. Dat meldt het Veghelse Sint Nicolaas-comité. Corona gooit roet in het eten.

Het comité is van mening dat de goedheiligman niet op een veilige en verantwoorde wijze kan worden onthaald. De intocht in Veghel wordt jaarlijks traditiegetrouw door vele duizenden kinderen en hun ouders bezocht.

De intocht van Sinterklaas in Veghel zal nu op een andere manier gebeuren. Hoe dat gebeurt wordt later bekend gemaakt.

Pietendiscussie

Geluiden vanuit de Veghelse gemeenschap én de huidige ontwikkelingen in de maatschappij heeft het comité doen besluiten om de uitstraling van Piet onder de loep te nemen. “Veghel houdt van Sint én Piet en een feest waarbij iedereen zich prettig en welkom voelt. Dat feest, die traditie, willen we voor de toekomst behouden en op een verantwoorde manier waarborgen”, licht Philip van den Brand, voorzitter van het Veghelse comité toe.

Schoorsteenpiet

In de kleur en uitstraling van Piet gaat het comité de lijn van de landelijke intocht volgen. Ook het Veghelse onderwijs gaat dat doen. Voor de intocht betekent dit dat de komende jaren stapsgewijs de schoorsteenpiet definitief zijn intrede doet, voorzien van roetvegen in zijn gezicht. Over de exacte invulling wordt nog gesproken.

“Dit jaar zonder intocht gaan we gebruiken om daar goed over na te denken. We schakelen daarbij ook de hulp in van enkele betrokken Veghelaren die deze transformatie graag mee vorm geven”, aldus Van den Brand. Belangrijk is daarbij volgens hem dat iedereen voor ogen houdt voor wie het feest wordt georganiseerd: de kinderen. “Die maakt het niet uit hoe Piet er precies uitziet. Als hij maar aan de zijde van Sint staat en de magie levend houdt.”

LEES OOK: Geen grote Sinterklaasintocht in Schijndel

Dit jaar niet rijendik langs de kant voor Sinterklaas