Geen Sinterklaasintocht in Schijndel

Schijndel krijgt misschien een Sinterklaasvilla

SCHIJNDEL - Den Bosch, Tilburg en Eindhoven hadden de beslissing al genomen. Maar ook in Schijndel is nu de kogel door de kerk. Dit jaar zal er vanwege coronaperikelen geen Sinterklaasintocht zijn.

Ook het grote Sinterklaasfeest in het Elde College gaat niet door. De Stichting Sinterklaas Schijndel wil een online Sinterklaasintocht organiseren. Daarnaast is het idee om een Sinterklaasvilla te maken waar gezinnen een kijkje in de keuken kunnen nemen.

Schoorsteenpieten

Naast corona stond het Sinterklaascomité voor nog een lastige keuze. De Zwarte Pieten-discussie is ook bij Stichting Sinterklaas Schijndel flink gevoerd. Maar het besluit is gevallen: de organisatie zal stapsgeswijs afscheid nemen van Zwarte Piet en de grijze schoorsteenpiet introduceren. "Achter de schermen is veel discussie geweest en de stichting heeft er flink mee geworsteld," zegt voorzitter Lambèr Gevers.

Liefde voor Zwarte Piet is niet verdwenen

“Onze liefde voor Zwarte Piet is niet verdwenen, maar we willen mensen geen pijn doen. Andere waarden zijn belangrijker, zoals de liefde voor het feest. Dat moet behouden blijven. Ik merkte ook dat door de radicalisering in het debat het plezier onder onze vrijwilligers dreigde te verdwijnen.”

De stichting benadrukt dat de traditie van het Sinterklaasfeest zo min mogelijk aangetast moet worden. Daarom zullen dit jaar nieuwe grijze schoorsteenpieten de vertrouwde Zwarte Pieten een handje helpen. Overigens gaan ook de Sinterklaascomités in Veghel en Sint Oedenrode mee in deze verandering.

LEES OOK: Demonstratie tegen Zwarte Piet stelt Stichting Sinterklaas voor keuze

LEES OOK: Kick Out Zwarte Piet roept op tot demonstratie in Schijndel