Brabanders kunnen meepraten over toekomst water

MEIERIJSTAD – Inwoners van Brabant kunnen met leden van Provinciale Staten praten over de toekomst van het water in de provincie. Centrale vraag is: hoe zorgen we voor een toekomst met schoon en voldoende water.

Ook in Meierijstad is water een belangrijk onderwerp. In het kader van de landschapstriënnale bracht Meierijstad de beekdalen als aandachtsgebied in. De gemeente werkt aan het Omnipark in Erp. Eén van de belangrijke onderdelen daarvan is de opvang van water als er een overstroming dreigt. En nog niet zo lang geleden werd er een plan gepresenteerd om Sint-Oedenrode droge voeten te laten houden.

Water is zo gewoon

Water is zo gewoon. We hoeven alleen de kraan open te draaien om de auto te wassen of te koken. Het is altijd schoon en er is altijd genoeg. Toch is water soms ook schaars, en is landbouwgrond of de natuur verdroogd. Aan de andere kant staan straten soms blank, of overstromen beekjes en rivieren.

De provincie Noord-Brabant werkt aan een programma: het Regionaal Water en Bodem Programma (RWP). In dit programma staan plannen om ook in de toekomst schoon en voldoende water in Brabant te hebben. De Provinciale Staten bespreekt het RWP in september.

De Statenleden willen daarom graag weten wat Brabanders belangrijk vinden. Minder de tuin sproeien om voldoende water over te houden voor de natuur? Of moet de industrie beperkt worden in het gebruik van grondwater? Meer ruimte voor beekjes om water langer vast te houden?

Tijdens een digitale bijeenkomst kan een beperkt aantal Brabanders in gesprek met de Statenleden. Wie mee wil doen kan dat vanuit huis. Het gesprek duurt ongeveer anderhalf uur.

Het gesprek vindt plaats op dinsdag 14 september, van 20:00 tot 21:30 uur. U kunt zich digitaal aanmelden.