Bouwers moeten in Meierijstad binnenkort zelf in hun huis gaan wonen

Tot grens Nationale Hypotheek Garantie

MEIERIJSTAD – Burgemeester en wethouders van Meierijstad bereiden een voorstel voor om onder voorwaarden een zelfbewoningsplicht in te voeren. Dat gaat dan gelden voor nieuwe huizen tot maximaal 325.000 euro.

De gemeenteraad vroeg om een onderzoek naar de mogelijkheid van zelfbewoningsplicht. Dat betekent dat mensen of beleggers die een huis bouwen in Meierijstad daar verplicht zelf in moeten gaan wonen, al dan niet gedurende een aantal jaren. Op die manier wil de gemeente voorkomen dat speculanten de markt overnemen en de huizenprijzen opdrijven waardoor groepen mensen buiten de boot vallen.

Het college werkt nu aan een voorstel om die plicht op te leggen voor nieuwbouw tot de Nationale Hypotheek Garantie. Dat bedrag staat nu op maximaal 325.000 euro, zijnde het aankoopbedrag en verbouwingskosten.

VVE mag zelf beslissen

Vooruitlopend op het besluit heeft de VVE van een appartementencomplex in Schijndel al gevraagd of voor hen ook de zelfbewoningsplicht kan worden ingevoerd. Een groot deel van de eigenaren van de appartementen in dat complex is daar voor.

Volgens burgemeester en wethouders is daarvoor de toestemming van de gemeente niet nodig. Een VVE is een private organisatie en kan zo’n plicht zelf in de splitsingsakte vastleggen. De gemeente wil zelfs graag dat dat gebeurt want dat is in overeenstemming met het voorgenomen beleid.