Raad Meierijstad snijdt beleggers de pas af

Gemeente krijgt zelfbewoningsplicht

MEIERIJSTAD – Inwoners van Meierijstad die een huis zoeken kregen donderdag een extra steuntje in de rug van de gemeenteraad. Er komt onder meer een zelfbewoningsplicht voor mensen die een huis bouwen.

Zo’n plicht betekent dat de bouwer zelf in dat huis moet gaan wonen. Daarmee snijdt de gemeenteraad de pas af van beleggers. Een motie voor zo’n plicht werd ingediend door CDA, Hier, PvdA, SP en Gemeentebelang.

Het CDA was de initiatiefnemer. Volgens deze partij besluiten steeds meer buurgemeenten tot een zelfbewoningsplicht. Daardoor wordt de druk op Meierijstad groter.

Vorig jaar wilde wethouder Rik Compagne er nog niet aan. Toen zei hij onder meer dat de problemen in Meierijstad niet zo groot zijn. Nu zei hij, met het CDA, dat de situatie inderdaad aan het veranderen is. Compagne verzette zich niet tegen de motie.

Ook een motie van CDA, Hier, D66 en Gemeentebelang haalde het. Die komt erop neer dat plannen voor nieuwbouwprojecten eerst in lokale media bekend worden gemaakt zodat de eigen inwoners van Meierijstad er als eerste kennis van kunnen nemen.