VVE in Schijndel vraagt gemeente toestemming voor invoeren zelfbewoningsplicht

MEIERIJSTAD –De Vereniging van Eigenaren van een appartementencomplex in Schijndel heeft de gemeente Meierijstad gevraagd of de zogenoemde zelfbewoningsplicht op hun complex van toepassing kan worden verklaard. De gemeente Meierijstad onderzoekt nog of dat binnen de huidige regels mogelijk is.

Gemeenten zetten alle mogelijke middelen in om woningnood te bestrijden. Uit een enquête door de Volkskrant bleek vrijdag dat 222 van de 353 Nederlandse gemeenten van plan zijn een zelfbewoningsplicht in te voeren.

Beleggers pas afgesneden

De gemeenteraad van Meierijstad besloot in juni een zelfbewoningsplicht in te stellen. Dat wil zeggen dat wie een huis koopt daar zelf in moet gaan wonen. Op die manier sneed de raad beleggers de pas af.

Het idee voor zo’n plicht werd vorig jaar al geopperd door de SP. Toen wilde de gemeenteraad er nog niet aan. Het probleem van speculatie was volgens het college van burgemeester en wethouders in Meierijstad toen niet zo groot.

Vervolgens voerden omliggende gemeenten wel een zelfbewoningsplicht in en weken beleggers uit naar Meierijstad. Het CDA poetste het idee van de SP op en in juni kwam er in Meierijstad alsnog zo’n plicht.

Zelf huiswerk gedaan

De zelfbewoningsplicht wordt vaak toegepast op nieuwbouwwoningen.
Desondanks heeft het de VVE van een appartementencomplex in Schijndel aan het denken gezet.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft de VVE dat de leden aan de vereniging opdracht hebben gegeven of die plicht ook voor bestaande complexen kan worden ingevoerd. Ze hebben zelf ook huiswerk gedaan en zijn tot de conclusie gekomen dat als tachtig procent van de woningeigenaren instemt met zo’n plicht, dat in de akte van splitsing moet worden opgenomen.

Omdat de wet boven een akte gaat vraagt de VVE de gemeente toestemming om die zelfbewoningsplicht van toepassing te laten zijn op het appartementencomplex.

Voorbeeld voor Meierijstad

“We bereiken hiermee dat opkopers niet de kans krijgen om onze appartementen duur te gaan verhuren en dan zouden jong en oud de kans krijgen om leuk bij ons te komen wonen. De prima sfeer zoals die bij ons heerst zou dan in stand kunnen blijven voor altijd,” aldus de VVE. Als de gemeente toestemming geeft zou dat volgens de briefschrijvers een voorbeeld voor heel Meierijstad kunnen zijn.

Gemeente beraadt zich op verzoek Schijndelse VVE