“Woonvorm B’Ons staat al een tijd in de startblokken ”

Ouderenwoningen in Schijndel

SCHIJNDEL – Zoveel mensen, zoveel (woon)wensen… In Meierijstad is een groot gebrek aan betaalbare woningen die aansluiten bij de woonwensen van inwoners. Maar gelukkig zijn er een boel kleinschalige initiatieven van mensen die hun woondroom waar maken. In de serie ‘woondroom’ nemen we een kijkje in de keuken bij deze nieuwe woonvormen. Deze keer: woonvorm B’ons Thuis in Schijndel.

Juist in Schijndel is de behoefte aan passende woningen voor senioren groot. In de gemeente wonen relatief veel 50 plussers. Zij willen vaak zelfstandig blijven wonen, maar hebben ook behoefte aan een ontmoetingsruimte dicht bij huis. Dat gat moet de woonvorm B’ons gaan opvullen.

Studentenhuis voor senioren

Woonvorm B’ons heeft al de bijnaam ‘studentenhuis voor senioren’ gekregen. Logisch, want de opzet lijkt enigszins op die van een studentenhuis: zeven tot tien appartementen met één centrale ontmoetingsruimte waar mensen bijvoorbeeld samen kunnen eten, televisie kijken of biljarten. De animo voor deze woonvorm is groot. Eric de Goeij is vanuit de Seniorenraad Meierijstad een belangrijke kartrekker van het project. “We hebben in 2017 al gepeild hoeveel senioren interesse hadden in deze woonvorm. Dat waren er toen al 300. Inmiddels is de belangstelling alleen maar gegroeid. Nu zijn er ruim 400 senioren in Schijndel die de woonvorm B’ons een goed idee vinden.”

Zelfstandig en sociaal

Dat senioren deze manier van wonen wel zien zitten is geen grote verrassing. Eric de Goeij legt uit: “Senioren willen én moeten langer zelfstandig blijven wonen, waar nodig met passende thuiszorg. Dat is een groot goed, maar het leidt wel tot een andere woonvraag. Veel senioren willen graag kleiner gaan wonen, omdat het onderhoud van huis en tuin teveel van ze vraagt. Daarnaast signaleren we ook dat eenzaamheid steeds vaker voorkomt doordat partners, naasten of vrienden overlijden. Zelfstandig wonen met de mogelijkheid om elkaar laagdrempelig, ,ongedwongen en dagelijks te kunnen ontmoeten: dat is de woonwens van veel senioren. Het sociale aspect van wonen speelt een belangrijke rol voor ouderen. Het voorkomt ook veel eenzaamheid en daaruit voortvloeiende klachten.”

Tussen droom en werkelijkheid …

Zo’n grote belangstelling, maar nog geen appartement gerealiseerd. Hoe kan dat? Er zitten nogal wat haken en ogen aan het realiseren van deze woonvorm. Het vinden van geschikte én betaalbare grond is buitengewoon lastig. En dat, zo geeft Eric de Goeij, ruiterlijk toe frustreert wel eens. “Onze projectgroep heeft al jaren contact met de gemeente over dit project. Het is jammer dat er nog steeds zo weinig betaalbare seniorenwoningen gebouwd worden. De wil is er wel, maar de uitvoering duurt erg lang. Geschikte locaties worden vaak door projectontwikkelaars gekocht. Daar komen dan duurdere appartementen die niet voor iedereen te betalen zijn.”

De aanhouder wint

Toch geeft B’ons Thuis de moed niet op. “Met Woonmeij hebben we structureel overleg,” zegt Eric de Goeij. “Zij hebben in beginsel de wil om B’ons Thuis te realiseren, maar onder meer het voormalige gemeentehuis van Schijndel viel vanwege de kosten af.” Ondanks de grote vraag en trage ontwikkelingen blijft Eric de Goeij dromen van B’ons. Al laat hij deze droom wel vergezeld gaan van een duidelijk pleidooi om meer en sneller betaalbare seniorenwoningen te bouwen die aansluiten bij de behoefte van ouderen. Want na drie jaar praten zou het mooi zijn als er eindelijk ook een schop de grond in ging …”

LEES OOK: Bouwen naar behoefte