Wilhelminalaan kleurt misschien toch nog oranje

Mocht Oranje de volgende ronde halen dan liggen er 10 km vlaggetjes klaar

SCHIJNDEL - Waar in vorige jaren de Wilhelminalaan in Schijndel geheel oranje kleurde tijdens de WK en EK voetbal kampioenschappen is er nu slechts sprake van een vlaggetjeslijn en een paar oranje klompen. Jammer, vindt Bert van Bilsen die eerder de grote animator was van het oranjefeest in de straat.
Bert van Bilsen in hart en nieren een Oranjesupporter
Fotograaf: privecollectie

Niet meer op de steiger
Bij eerdere WK en EK’s kleurde de Wilhelminalaan al ver voor aanvang oranje. Er waren barbeques en het voetbal werd samen met de buren op grote schermen op straat gekeken. De grote animator bij het versieren van de Wilhelminalaan tijdens eerdere WK en EK’s was Bert van Bilsen. Volgens buurtbewoners is de oranjekoorts gedaald omdat veel bewoners al op leeftijd zijn: “We kunnen niet meer de steiger op om de straat te versieren. Bovendien zijn er veel nieuwe bewoners komen wonen die de eerdere oranjesfeer niet meegemaakt hebben”.

Nationale belangstelling
Bert van Bilsen: ”Tijdens de roemruchte jaren was er belangstelling van de landelijke pers voor het oranjefeest in onze straat. SBS6 en RTL5 stonden in de rij om verslag te doen. Ze hadden er zelfs een tent voor opgezet. Alles werd gesponsord, het eten en drinken tot de versiering werd door mij geregeld. Met het ouder worden is het animo afgenomen. Ook al omdat het werk slechts door enkele mensen moet worden gedaan. De laatste keer dat we de straat hebben versierd was in 2016. Het is toch veel werk als je met drie man 10 kilometer vlaggetjes op moet hangen.”

Het is niet alleen de leeftijd van de bewoners waardoor het animo om het WK op straat te vieren minder is. Het jaargetijde waarin het nu wordt gehouden speelt ook een rol: “Het weer is er ook niet naar om nu op straat een feestje te vieren. Veel te koud en vroeg donker”, zo zegt een buurtbewoner.

Oranje Supporter
Van Bilsen is een echte voetballiefhebber. Vol trots laat hij zijn mancave zien met voetbalattributen. De hele kamer hangt en staat vol met PSV vlaggetjes en attributen. “Wij (met zijn vrouw) kijken alle wedstrijden van het WK in Qatar. En in het bijzonder die van het Nederlands Elftal.”

Toch weer een oranje Wilhelminalaan?
En de oranjekoorts is nog steeds aanwezig. Van Bilsen: “Ik sluit niet uit dat als Oranje de volgende ronde haalt dat we weer 10 kilometer vlaggetjes op gaan hangen. Ze liggen al klaar.” Maar voor het zover is moet Oranje in Qatar de volgende ronde zien te bereiken. “Als dit zo is kleurt de Wilhelminalaan in Schijndel binnen de kortste keren weer oranje”, zo zegt Bert verzekerd.

Het begin van een Oranjefeest in de Wilhelminalaan?
Fotograaf: Jan van Oort