"We geven extra aandacht""

MEIERIJSTAD – Tijdens de Week van de Eenzaamheid wordt extra aandacht gevraagd voor mensen die eenzaam zijn. In Meierijstad is er de ‘Coalitie tegen de eenzaamheid’, waarin verschillende organisaties samenwerken om eenzaamheid te bestrijden. En er zijn ook verschillende andere initiatieven om eenzaamheid tegen te gaan. Een daarvan is de Zonnebloem, afdeling Veghel-Eerde-Mariaheide-Zijtaart.

De Zonnebloem is niet speciaal bedoeld om eenzaamheid tegen te gaan. Maar door allerlei leuke activiteiten te organiseren voor mensen met een lichamelijk beperking te organiseren.

Gast- en drempelvrij
“Met een lichamelijke beperking kun je helaas niet dingen altijd vanzelfsprekend doen,” vertelt Gijs van den Bogert, van de Veghelse afdeling. “Wij organiseren drempelvrije activiteiten voor onze gasten. Die zijn heel verschillende en variëren van huisbezoeken tot muziekmiddagen , uitstapjes en zelfs reizen.” Door corona hebben veel activiteiten noodgedwongen stil gelegen. Toen lag eenzaamheid extra op de loer. “Daarom hebben we bij onze gasten een extra presentje gebracht. Het ging daar niet alleen om het gebaar, maar vooral om de persoonlijke aandacht,” vertelt Gijs. Die persoonlijke aandacht gaat ver. “Als het nodig is, halen onze vrijwilligers gasten op voor een activiteit. Zo halen we letterlijk en figuurlijk drempels weg om ergens heen te gaan.”

Jongerenafdeling
Bijzonder is dat de afdeling van de Zonnebloem ook een speciale jongerentak heeft. Daar is Gijs van de Bogert heel blij mee. “Jongeren hebben andere interesses dan ouderen. De jongerenafdeling bestaat nu vier jaar en er is heel veel animo voor. Uit eten, terrasje pikken of naar de dierentuin: het is voor vrijwilliger en gast fijn om dat samen te kunnen doen.”

Feest
De Zonnebloem wil met alle activiteiten een klein feestje geven aan mensen met een lichamelijke beperking. In 2020 had de Zonnebloem Veghel-Eerde-Mariaheide-Zijtaart eigenlijk zelf een feestje. De afdeling bestond 50 jaar. Door corona is het feest uitgesteld naar 2022. “Maar dan gaan we ook lekker uitpakken,” belooft Gijs van de Bogert. “Niet alleen voor onze 180 gasten, maar zeker ook voor onze 60 vrijwilligers en vele donateurs en sponsoren. Zij maken namelijk al onze activiteiten mogelijk.” Waarbij Gijs meteen een oproep doet. “Nieuwe vrijwilligers, donateurs en sponsoren zijn van harte welkom! Een eerste stap is makkelijk te zetten, door bij de Rabobank clubkasactie op ons te stemmen …”