“Toegankelijkheid is minder eenvoudig dan het lijkt”

MEIERIJSTAD - Van 5 tot en met 9 oktober is de Week van de Toegankelijkheid. Fotograaf Ellis Rijkers en tekstschrijver Hubertine van den Biggelaar portretteren deze week drie mensen die regelmatig te maken hebben met toegankelijkheid. Vandaag: Leo Eijkemans van de Zonnebloem Jongeren Meierijstad .

“Zelf vind ik het belangrijk om iets terug te doen voor de maatschappij. Daarom ben ik lid geworden van De Zonnebloem jongerengroep. Maar het is gewoon ook heel leuk om met deze gezellige groep dingen te ondernemen. Het breng met veel voldoening en ik leer elke keer weer nieuwe dingen bij. Want toegankelijkheid is minder eenvoudig dan het lijkt. Vaak stuit je op praktische zaken en vragen. Een grote groep met rolstoelgebruikers past bijvoorbeeld niet in ieder restaurant en op veel plaatsen ontbreekt een invalidentoilet. Het is vaak een hele zoektocht om de 'normale' dingen te organiseren, maar wel een leuke!

Onze groep bestaat momenteel uit 13 jongeren met een beperking en een aantal vrijwilligers. Maar die beperkingen vallen weg als je met elkaar omgaat. We zijn dus een groep die een paar keer per jaar iets leuks ondernemen. Dat kan van alles zijn: gezellig uit eten, naar een dierentuin, het theater of een spelletjes middag. We hebben een afwisselend programma met elk jaar in ieder geval een nieuwsjaarborrel.

2020 is voor ons wel een domper. Alleen de nieuwjaarsborrel is doorgegaan. We willen natuurlijk voorkomen dat iemand besmet raakt tijdens onze activiteiten. En veel deelnemers van onze groep willen vooraf weten wat ze kunnen verwachten. Dat is lastig, omdat de maatregelen steeds wisselen. Natuurlijk is het jammer dat we nu niet samen iets kunnen doen, want het is ontzettend leuk om samen op stap te gaan. We hopen daarom dat we volgend jaar weer gezellig samen wat kunnen ondernemen!”