Waterschap De Dommel over aanhoudende regen: 'De spreekwoordelijke emmer is vol' (video)

MEIERIJSTAD - Al 8 maanden achter elkaar valt er veel meer regen dan normaal en volgens Waterschap De Dommel is er in de maand mei wéér een weerrecord doorbroken. Nu wordt het water afgevoerd naar de Maas, maar het waterschap waarschuwt dat elk buitje vanaf nu voor wateroverlast gaat zorgen in het Dommelgebied, waar in de gemeente Meierijstad Sint-Oedenrode, Olland, Boskant en Nijnsel onder vallen.

"Tegen drie seizoenen regen is geen watersysteem opgewassen", stelt het waterschap. In het Dommelgebied viel tot aan negentig procent meer regen dan normaal van 1 oktober tot 1 juni. Gemiddeld valt er die acht maanden opgeteld 520 millimeter.

Ook het grondwater in Brabant heeft nog nooit zo lang zo hoog staan. Zelfs op hoge, meestal droge plekken. Dat is ongekend, zegt het waterschap.

Water in en om het huis
Hoog grondwater zorgt voor natte kelders, grote plassen of hele percelen onder water. Door de hoge grondwaterstanden is het Dommelgebied nu extra gevoelig voor stortbuien. Het water trekt niet meer de bodem in en zorgt direct voor overlast. Watergraaf Erik de Ridder: “Land staat maanden onder water, mensen hebben water om en soms in het huis. Ik zie en begrijp de zorgen die deze regen en overlast met zich meebrengt.”

Grimmige sfeer
Nu de situatie zo lang aanhoudt, neemt ook de frustratie toe onder boeren en andere inwoners. “De sfeer wordt op sommige plekken grimmiger”, zegt De Ridder. “Onze medewerkers in het veld hebben daarmee te maken. Dat kan echt niet. Wij vragen om begrip en respect voor onze medewerkers. Zij zetten zich dag en nacht in en doen wat ze kunnen om de situatie te verbeteren. Deze regen is een probleem van ons allemaal. We bereiken meer met begripvol samenwerken”.

Robuuster watersysteem
Al maanden is het waterschap bezig met het afvoeren van water richting de Maas. Daar is tot nu toe nog voldoende ruimte voor water uit het Dommelgebied. Waterbergingen zijn ingezet om extra water kwijt te kunnen en de afvoer wordt zoveel mogelijk gecontroleerd. Maar volgens De Ridder is een robuuster watersysteem nodig om het water op een goede manier onder controle te houden in de toekomst.

Dit is een bericht van mediapartner DTV Nieuws