Van Schijndelse school naar wijkgebouw en woningen

Tekening van het wijkcentrum met de woningen op de eerste en tweede verdieping
Fotograaf: Woonmeij

SCHIJNDEL – Er is lang, héél lang over gesproken. Maar nu lijkt het ook te gaan gebeuren: op de plaats waar vroeger basisschool De Vossenberg zat komt een nieuw wijkgebouw én woningen. De eerste plan voor dit project aan de Papaverstraat in de wijk Bloemenwijk zijn al 10 oud. Maar het lijkt er nu toch van te komen.

Multifunctioneel
Woonmeij wil op de plek waar vroeger De Vossenberg zat een multifunctioneel gebouw neerzetten. Op de begane grond komt het wijkgebouw. Deze nieuwe ruimte vervangt dan op termijn buurtcentrum De Kajuit. Boven dit wijkcentrum komen 2 verdiepingen met woonruimte voor een- en tweepersoonshuishoudens. Rondom het wijkcentrum komen ook nog een aantal woningen. Het voornemen is om 47 sociale huurwoningen te bouwen.

Duurzaam
Woonmeij gaat het wijkgebouw en woningen duurzaam bouwen. De zogenoemde nul-op-de-meter-woningen zijn zelfvoorzienend in energie. Daarvoor krijgen de woningen onder meer goede isolatie zonnepanelen en een warmtepomp. Gezien de huidige stijging van de energiekosten is dat goed nieuws voor de toekomstige huurders. Overigens laat Woonmeij weten in december te gaan berekenen of en welke gevolgen de prijsstijgingen voor onder meer bouwmaterialen gaan hebben voor dit plan. De kostenraming die de woningcorporatie in januari maakte paste binnen de financiële kaders van Woonmeij.

B’ons Thuis
Bij het ontwerp van het plan zijn onder meer de Seniorenraad en het bestuur van de Stichting Woonservice Boschweg betrokken. Deze stichting gaat namelijk het buurthuis exploiteren. Ook omwonenden hebben inspraak gehad. Binnenkort wordt bekeken of het plan van de Seniorenraad voro B’ons Thuis op de eerste verdieping van het wijkgebouw gerealiseerd kan worden. Het plan voor dit ‘studentenhuis voor senioren’ is al enkele jaren oud.

Ter inzage
Na 10 jaar lijkt er dus gebouwd te gaan worden aan de Papaverstraat. Maar zo ver is het nog niet. Het plan is in voorbereiding en eind 2022 kan de omgevingsvergunning aangevraagd worden. Vanaf eind december tot begin februari ligt het plan ter inzage. Woonmeij hoop midden 2023 te gaan bouwen. De oplevering zal een jaar later zijn. waarbij we medio 2023 willen starten met de bouw, de oplevering is dan ongeveer een jaar laterTekening van de woningen in het plan aan de Schijndelse Papaverlaan.
Fotograaf: Woonmeij