SP in de bres voor gebruikers die scootmobiel niet op galerij mogen parkeren

VEGHEL-Bewoners van seniorencomplex de Peppelhof in Veghel maken zich zorgen. De gemeente en woningcorporatie Area willen dat zij hun scootmobielen niet meer op de galerij voor de deur parkeren. De scootmobielen zouden kortsluiting kunnen krijgen en brand kunnen veroorzaken. De SP in Meierijstad springt in de bres voor de bewoners.

In het Brabants Dagblad klagen bewoners van de Peppelhof over het nieuwe beleid. Een woordvoerster van Area zegt tegen de krant dat er op YouTube filmpjes circuleren waar te zien is dat scootmobielen kortsluiting krijgen in een korte tijd een hele galerij in lichterlaaie zetten. Dat is de reden waarom ze in de Peppelhof daar niet meer geparkeerd mogen worden.

De bewoners zijn daarop tegen. Voor een aantal is een stalling buiten het gebouw geen optie. Area en de bewoners hebben volgende week weer een gesprek met elkaar om naar een oplossing te zoeken.

Persoonlijke gebruiker

De optie om het aantal scootmobielen terug te dringen door ze met elkaar te delen was voor de SP reden aan de bel te trekken. Tonnie Wouters (gemeenteraadslid voor de SP) vindt dat geen goed idee: “Vrijwel elke scootmobiel is aangepast op de persoonlijke gebruiker. Net zoals bijvoorbeeld een aangepaste rolstoel is aangepast voor een sporter met een specifieke handicap.”

Er zijn volgens haar nog meer problemen. Bijvoorbeeld hoe dat praktisch moet worden geregeld als een scootmobiel steeds moet worden aangepast voor een andere gebruiker. “Moet Medipoint dit komen doen. Hoe vaak moeten die dan komen en wie gaat dat betalen?” vraagt de SP zich af.

Schade

Wouters wijst ook op praktische problemen. “Stel dat iemand een uitstapje heeft gepland op maandag. Die dag regent het. Dat uitstapje kan niet naar dinsdag worden verplaatst want dan heeft iemand anders de scootmobiel nodig. Dan is er ook nog het risico dat iemand vergeet de scootmobiel op te laden zodat de volgende gebruiker met een lege accu staat. Wat doe je als iemand schade krijgt aan de scootmobiel en geen briefje achter laat. Wiens verzekering gaat dat dan betalen?” vraagt Wouters zich af.

Omdat Nederland vergrijst en mensen langer thuis blijven wonen neemt het aantal scootmobielen de laatste jaren sterk toe en daarmee ook de parkeerproblemen. Vanwege de (brand) veiligheid mogen ze niet zomaar overal geparkeerd worden.

Er zijn mensen die hun scootmobiel in de hal van hun appartementencomplex parkeren. Niet elke Vereniging van Eigenaren (VVE) is daarvan gediend en daar zijn in ons land al verschillende rechtszaken over gevoerd.

Doorloopruimte

De wet staat wel toe dat mensen een scootmobiel op de galerij parkeren, mits er een doorloopruimte is van 85 centimeter zodat er bij calamiteiten een brandcard of een rolstoel langs kan.

In juli liet het college van burgemeester en wethouders van Meierijstad al weten dat er wordt nagedacht over de vraag of in Meierijstad scootmobielen kunnen worden gedeeld. De politieke partij Hart protesteerde daar toen meteen al tegen.