Riviertje de Aa moet belangrijkere toeristische rol spelen

MEIERIJSTAD – Rivier de Aa moet een grotere rol gaan spelen in de toeristische ontwikkeling van Meierijstad. Dat blijkt uit een nota van de gemeente over toerisme. Het is een lijst van dingen die al gedaan zijn om Meierijstad beter op de kaart te zetten bij recreanten, aangevuld met zaken die dit jaar en volgende jaren worden aangepakt. De Aa speelt daarin een belangrijke rol.

De Aa ontspringt in Nederweert en komt in Den Bosch in de Maas. Het riviertje loopt dwars door Veghel. Tussen Veghel en Den Bosch hebben recreatiebedrijven langs het riviertje zich onder de noemer van de Aa gebundeld om met het water als uitgangspunt zichzelf te promoten. Rond Heeswijk-Dinther speelt de Aa een belangrijke toeristische rol. Daar is het mogelijk met een fluisterboot rondvaarten te maken tussen kasteel Heeswijk en de Kildonkse molen.

Fluisterboot

Vanuit Veghel is het mogelijk met een fluisterboot te varen tot vijfhonderd meter voor de Kildonkse molen in Bernheze. De gemeente Meierijstad wil dat gaan uitbreiden en onderzoekt of er in de binnenhaven van Veghel een volledig toegankelijke aanlegsteiger voor de fluisterboot kan komen.

Ook wordt onderzocht of een particulier initiatief voor een fluisterboot op de Dommel, aan de westkant van de gemeente, kan worden uitgevoerd.


Een groot deel van de voornemers borduurt voort op wat er de afgelopen jaren al in gang is gezet. Concrete zaken die op de todo lijst van de gemeente staan zijn onder meer: een tweede fietsknooppuntenroute in Meierijstad, uitbreiding van snelfietspaden en openbaar vervoer.

Beeldenroute

Door middel van een app wil de gemeente de beeldenroute in Schijndel beter onder de aandacht brengen en dergelijke routes in andere delen van de gemeente ontwikkelen. Samen met de bibliotheek en de heemkundekring in Veghel wordt er al concreet nagedacht over een Veghelse beeldenroute.

Ommetje Nijnsel

In Nijnsel wordt gewerkt aan een ommetje Nijnsel, zoals er al meer wandelingen in die omgeving zijn uitgezet. Aan het einde van het jaar wil de gemeente de onderdoorgang A50/Bolckpad in Nijnsel gerealiseerd hebben. Dit als onderdeel van Mozaïek Dommelvallei. Er wordt ook gewerkt aan een regionaal ruiterroutenetwerk.

Voor de Noordkade wordt ingezet op een betere bereikbaarheid vanaf de bestaande HOV-haltes Veghel-centrum en Sluisstraat met OV- en deelfietsen Voor Streekpark Kienehoef verkent de gemeente de mogelijkheid om aan te haken op bestaande voorzieningen zoals deelfietsen of andere alternatieven.

Camperplaatsen

In Veghel moeten nieuwe camperplaatsen gezocht worden omdat de oude verdwijnen voor woningbouw. De gemeente denkt er over die ergens in de buurt van de passantenhave en de Noordkade te maken, want ook de Noordkade moet aantrekkelijker worden voor toeristen.

LEES OOK: Meierijstad loopt warm voor beekdalen

Streekpark Kienehoef heeft al een fluisterboot