Meierijstad loopt warm voor beekdalen

MEIERIJSTAD – Met een fluisterboot over de Aa varen en ondertussen met een VR-bril genieten van de watermolens en kastelen die daar eeuwen geleden stonden. Het was één van de vele ideeën die maandagavond werden geopperd om het belang van beken en beekdalen in Meierijstad onder de aandacht te brengen.

Meierijstad is dit jaar gastregio voor Landschapstriënnale 2020 (LT2020). Een jaar lang staan dan de Brabantse beekdalen in de schijnwerpers.

Wie een Brabants landschap beschrijft, kan niet om water heen. Tussen en in de Brabantse steden kom je water tegen in beken, stroompjes en vennen. Samen met de waterschappen De Dommel, Aa & Maas en de Brabantse Delta geeft de gemeente Meierijstad het Brabantse bekenlandschap de aandacht.

Inwoners, ondernemers, fotografen, IVN-leden, theatermakers, kano-verhuurders, kunstenaars, schatgravers, wandelaars, fietsers, vrijwilligers, leden van de Heemkundekring waren maandagavond bij elkaar in de Helden van Kien in Sint-Oedenrode om te praten over het thema.

Poëtische droomvlucht

Wethouder Coby van der Pas trapte af. Zij nam de bijna honderd aanwezigen mee op een poëtische droomvlucht over de Schijndelse Aa. Die begon bij de boerderij aan de oevers van dit riviertje waar ze geboren was en eindigde in de vijver van het huis waar ze nu woont. Ze toonde aan dat het water in Meierijstad nooit ver weg is en altijd een rol speelt.

Rolf Vonk van Erfgoed Brabant vertelde over de het zichtbare en onzichtbare water in de gemeente. Hij vroeg zich hardop af of hij in beekdalenlandschap of in een industrielandschap woont. “Ik weet het niet”, bekende hij zijn gehoor.

Huis van grootmoeder

Aan de hand van foto’s toonde hij de strakke scheidslijnen tussen landschap en industriegebied. Vooral in zijn eigen woonplaats Veghel. Keek hij vroeger vanuit het huis van zijn grootmoeder uit over de velden, een foto die hij kortelings nam op dezelfde plaats toont nu de wand van een enorm bedrijf.

De bijdrage van Vonk aan de discussie bestond uit het voorstel om landschap en industriegebieden meer met elkaar te verweven.

Vervolgens discussieerden de aanwezigen in groepen over het onderwerp. Er werd vooral gesproken over manieren om het beekdalen te beschermen en over de vraag hoe mensen beter met de waarde van die dalen bekend gemaakt kunnen worden.

Op de Aa vaart een fluisterboot. Eén van de ideeën was om de toeristen een VR-bril op te zetten waarop ze de kastelen en watermolens kunnen zien die vroeger langs het riviertje stonden.

Energie opwekken

Er was ook een plan om de beken in Meierijstad te gebruiken om energie op te wekken. Of een plan om langs de beken meer inheemse bomen en struiken te planten. Een aantal tafels zocht het in het verzamelen van verhalen om de kennis over de beekdalen levend te houden en zo verbindingen te leggen met de toekomst.

Er waren plannen voor wandelroutes, leerplannen voor kinderen en er was een plan om na te denken over manieren om het water in natte tijden vast te houden zodat het in droge tijden gebruikt kan worden.

Er is een website in de maak waar over enige tijd al die plannen en alle andere informatie over de beekdalen verzameld wordt.

Geld om al die plannen uit te voeren is er niet meteen. Volgens wethouder Van der Pas gaat het nu vooral eerst over bewustwording. Daarvoor werd maandag een belangrijke stap gezet. Het bleek dat veel mensen een sterke band hebben met de beekdalen en dat er veel enthousiasme is dat uit te dragen.

Veel belangstelling voor beekdalen