Rijksdienst adviseert herbouw afgebrande kapel

Het kerkhof naast de kapel blijft voorlopig gesloten
Fotograaf: Ellen van Asseldonk

VEGHEL – De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed adviseert de gemeente Meierijstad om de congregatiekapel in ere te herstellen en zo authentiek mogelijk te herbouwen. Het rijksmonument uit 1890 van architect Pierre Cuypers brandde volledig af in de nacht van oud op nieuw. Een calamiteitenteam van de rijksdienst heeft vastgesteld dat de voorgevel en de muren stevig genoeg zijn om gered te worden.

“De monumentale waarde van het pand is na de brand minder geworden maar essentiële elementen kunnen gered worden”, vertelt Arno Schut bouwkundig adviseur voor Brabant van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Hij was zondag al in Veghel op te voorkomen dat de muren niet door de brandweer omvergetrokken zouden worden. Hij heeft de gemeente nu geadviseerd om een erkende constructeur de hoge voorgevel te laten zekeren. “Er is ook een restauratieplicht voor een rijksmonument zolang niet alles tijdens een brand verloren is gegaan.”

Eerder liet het Cuypersgenootschap, de landelijke waakhond voor het behoud van cultuurgoed in Nederland al weten dat volledig herstel van kapel de inzet moet zijn.

LEES ook:
Cuypersgenootschap stuurt brandbrief naar gemeente

De gemeente laat schriftelijk weten dat er nu een onderzoek volgt naar de bouwkundige staat van de gevels en de mogelijkheid om deze te behouden. ‘Voor nu ligt de prioriteit bij het voorkomen van omval- en instortingsgevaar. Dit betekent dat gekeken wordt of het stutten van de gevels noodzakelijk is en zo ja op welke wijze dit dient te gebeuren.’
Dat heeft ook gevolgen voor de begraafplaats naast de kapel die wordt beheerd door de Franciscusparochie. Het kerkhof is na de brand afgesloten en gaat pas weer open als de openbare veiligheid gegarandeerd kan worden.

Perceel voor één euro
De huidige eigenaar van het pand is Ronald Dinant uit Amsterdam. De eigenaar van Dinant Development BV was maandag niet bereikbaar voor commentaar. Dinant kocht volgens het kadaster in april 2021 het perceel grond van 465 vierkante meter voor 1 euro. Omdat er een rijksmonument op de grond staat, moet de eigenaar wel aan allerlei voorwaarden voldoen bij de ontwikkeling van het perceel. Welke dat zijn, vermeldt het kadaster niet.

Vergunning voor restauratie
Dinant had plannen om appartementen in de kapel te bouwen. Dat zou overigens pas mogelijk zijn geweest na restauratie van het rijksmonument. Dat was nodig door het gebrek aan onderhoud na een jarenlange leegstand. Volgens de gemeente heeft de eigenaar op 9 september 2022 een omgevingsvergunning aangevraagd voor de restauratie van het dak, gevelmetselwerk en de gemetselde balustrades.
Die vergunning is nu na de brand van de baan. Er zal volgens Arno Schut een nieuwe omgevingsvergunning moeten worden aangevraagd, afhankelijk van het onderzoek naar de huidige monumentale waarde van de kapel.

Fotograaf: Ellen van Asseldonk