Project ‘Ontmoeting maakt alles mooier’ bestrijdt eenzaamheid

“Ik ben heel blij dat ik toch deze stap heb gezet.”

VEGHEL – Corona zorgt voor veel eenzaamheid. Maar ook daarvoor was eenzaamheid een bekend vraagstuk. Daarom ondertekenden acht lokale organisaties de ‘coalitie tegen eenzaamheid’. Het PieterBrueghelHuis in Veghel maakt praktisch werk van het bestrijden van eenzaamheid met het project ‘Ontmoeting maakt alles mooier’.

De kracht van dit project? Dat vat Karin Cornelissen, coördinator bij het PieterBrueghelHuis, heel krachtig samen: “We sluiten aan op wat iemand zelf leuk vindt om te doen. En de kracht is dat dit gebeurt vanuit de mensen zelf. Vrijwilligers en bezoekers komen bij ons omdat ze dat leuk vinden. Vanuit dat enthousiasme én de gelijkwaardigheid kunnen mensen elkaar ongedwongen ontmoeten. Niks moet en bijna alles mag.”

Eerste stap

Juist die ongedwongenheid vinden Helen en Trees belangrijk. Samen met begeleidster Lisa gaan ze elke week wandelen. Het blijkt een mooie eerste stap naar minder eenzaamheid. “Ik vind het zo knap dat mensen de stap zetten om contact en verbinding te zoeken met anderen,” vertelt Lisa. “Als mensen zich melden bij ons, kijken we altijd wat iemand zou willen doen. Dat gaan we dan gewoon organiseren.” Helen wilde graag wandelen: “Mijn man is beperkt en ik heb een chronische aandoening. Bewegen is goed voor mij, maar het is niet leuk om alleen te gaan wandelen. De begeleidster van mijn man vroeg of ik misschien bij het PieterBreughelHuis wilde meedoen met wandelen. Dat zetje had ik even nodig. Nu wandel ik met veel plezier. En ook belangrijk: ik kan oefenen met Nederlands praten. Dat is niet mijn moedertaal en het is fijn dat ik met mensen Nederlands kan praten.”

Vrijheid

De praktijkondersteuner van haar huisarts wees Trees op het PieterBreughelHuis. Ze kende het al, maar was eerst niet zo enthousiast. “Ik ben hier wel eens binnengelopen tijdens een activiteit. Maar toen was iedereen druk met de activiteit en elkaar. Ik voelde met toen een beetje verloren.” Karin vult aan: “Dat Trees dat eerlijk aan ons verteld heeft, is voor ons zó waardevol. We zorgen nu nog beter dat mensen letterlijk en figuurlijk bij hun eerste bezoek gezien worden.” Trees knikt instemmend: “Ik ben heel blij dat ik toch deze stap heb gezet. Lisa luistert heel goed naar wat ik wil en wat ik fijn vind. En ook fijn: je zit hier nergens aan vast. Je kunt komen wanneer je wilt en je kunt doen wat je wilt. Voor mij werkt het wandelen in een groepje goed. Alleen ga ik niet zo gauw op pad. Maar nu wacht er iemand op je. En dus ga je eerder, ook als het weer wat minder mooi is.”

Thuis

Helen is blij dat ze de stap naar het PieterBreughelHuis gezet heeft. “Ik voel me hier inmiddels helemaal thuis. Je voelt je hier altijd welkom. Dat begint al als je binnenkomt, want dan word je altijd gegroet.” Ook Trees is blij met het wandelgroepje. “Lisa geeft ons alle aandacht, daarom voel je je niet verloren. En ze is erg behulpzaam! Je moet zelf de stap zetten naar meer sociaal contact, maar Lisa maakt het je wel gemakkelijk.” Het allerbelangrijkste is dat de wandelaars samen enorm veel plezier hebben. Al snel komen de anekdotes op tafel, zoals die ene keer dat een hond in draf op Trees afkwam, haar handschoen van haar hand aftrok en er weer als de bliksem vandoor ging. Helen laat grinnikend haar nieuwe wandelschoenen zien. “Er ligt hier in de buurt een prachtig paadje, maar dat was laatst wel heel modderig. Toen ik thuiskwam keek mijn man naar mijn schoenen en zei: `Ga jij maar wandelschoenen kopen.” Ze komen zeker van pas, want Trees, Helen en Lisa blijven voorlopig wandelen. Wandelmaatjes zijn zeker welkom! Ook als je op zoek bent naar andere leuke tijdinvulling, kun je contact opnemen met een van de coördinatoren Karin, Mirjam of Trudy via 0413-395280. Zij kijken samen met jou naar wat jij zoekt en wilt.

LEES OOK: Coalitie één tegen eenzaamheid

Lisa, Helen en Trees hebben samen veel plezier tijdens het wandelen.