Petitie voor behoud Congregatiekapel Veghel

VEGHEL – Op internet is een petitie gestart voor het behoud van de monumentale Congregatiekapel in Veghel. De petitie is ruim 250 keer getekend. De oproep is om de kapel, die een Rijksmonument is, te behouden en in ere te herstellen.

“Op 1 januari werd Veghel opgeschrikt door de verwoestende brand van de congregatiekapel aan de de Meester van Coothstraat. Namens "Brabant zoals het was", de overkoepeling van onze 83 Facebookgroepen roep ik onze gezamenlijke leden op om deze petitie te ondertekenen voor behoud en herstel van de congregatiekapel in Veghel,” zo luidt de starttekst van de petitie.

Zorgen om kapel
De initiatiefnemer van de petitie is Ronald Damen van de Facebookpagina ‘Brabant zoals het was’. In de petitie stelt hij: “Projectontwikkelaars zullen kansen zien om verregaande wijzigingen door te voeren t.b.v. een herbestemming. "Brabant zoals het was" vindt dat het exterieur van dit rijksmonument en Kuijpersgebouw zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat moet worden hersteld” Zijn oproep is duidelijk: “Teken deze petitie voor behoud en herstel van de congregatiekapel in Veghel, een belangrijk Brabants rijksmonument uit de tijd van ons rijke Roomsche leven.”

Herbestemming
De Veghelse kapel is ontworpen de bekende architecht Cuiijpers. Het Cuijpers Genootschap maakte zich in 2021 al zorgen over de staat van de kapel en de mogelijke herbestemming. Ook dit genootschap wil dat de kapel in oude luister hersteld wordt.
De Congeratiekapel in Veghel