Blijft de Congregatiekapel behouden voor Veghel?

VEGHEL – Veel Veghelaren namen zondagmiddag een kijkje bij de uitgebrande Congregatiekapel in Veghel. Het Rijksmonument, naar een ontwerp van architect Pierre Cuypers, ging in de Nieuwjaarsnacht in vlammen op. Althans, dat dachten de meeste kijkers.

De Veghelse architect en Cuyperskenner Gerard van Asperen is een andere mening toegedaan. Hij bekeek de restanten en vertelde tegenover Omroep Meierij dat behoud wellicht mogelijk is. Omdat de vier buitenmuren nog overeind staan. Dat het dak en binnenwerk in vlammen opgingen vond hij niet vreemd. De binnenkant heeft veel hout. Alleen de buitenkant is van steen.

Nieuwe jaar inluiden
De brand werd in de Nieuwjaarsnacht ontdekt door Pastoor Ard Smulders. Hij was naar de naast de kapel gelegen Lambertuskerk gegaan om de klokken het nieuwe jaar in te luiden. Buiten gekomen zag hij een gloed, besefte dat het mis was en belde de brandweer. “Gelukkig stond de wind vannacht erg gunstig en schoten de vonken over het kerkhof en niet naar de Lambertuskerk of de woningen”, aldus de Pastoor. Hij kreeg om 02.30 uur pas toestemming van de brandweer om naar huis te gaan.

Slecht onderhouden gebouw
Smulders was al lange tijd bang dat er een keer iets met de Congregatiekapel zou gebeuren en zegt: “Er is al jaren geen onderhoud meer gepleegd aan het gebouw en dat is niet goed. Maar ik ben blij dat er niemand gewond is geraakt, Het had allemaal nog erger kunnen aflopen”.

Kijkers bij de restanten van de afgebrande congregatiekapel in Veghel