Op zoek naar Schijndelse geschiedenis

Programma 55 Plusshow

MEIERIJSTAD – Wist je dat een heemkundevereniging onderzoek doet naar de historie van een gat, dorp of stad en zorgt dat die geschiedenis bewaard blijft? Zo is er Heemkundekring Schijndel die in hun heemkamer in ’t Spectrum het verleden van hun gemeente in de archieven opslaat. Daar kunnen allerlei werkgroepen weer gebruik van maken. Maar hoe zonde zou het zijn als er oud materiaal ergens ongemerkt op een zolder, in een kelder of in een schuur blijft liggen? Daarom is de audiovisuele werkgroep op zoek naar nieuw foto- en filmmateriaal uit het verleden van Schijndel. Zondag legt Hens van Schie in de 55 Plusshow uit waarom dit zo belangrijk is. Wil je trouwens wel als vrijwilliger het materiaal digitaliseren? Dan hoor je tussen tussen 11.00 en 13.00 uur ook hoe je je kunt aanmelden.

 

Sluit de dichtkunst in je hart
Julius Dreyfsandt zu Schlamm, Schrijverscollectief Meierij: voor jou als vaste luisteraar bekende namen. Julius - het alter ego van Hans van der Sandt - of een van zijn schrijverskompanen sluit in elke uitzending ons eerste uur af met het Gedicht van de Week. Voor de pandemie kon je nog vaker luisteren naar de woorddichtkunst van het collectief. Dat kon bijvoorbeeld op enkele zondagmiddagen onder het genot van een drankje in de Beckart in Nijnsel. De voordrachten werden afgewisseld met muziek. Maar al voor coronatijd begon de belangstelling terug te lopen. De oorzaak? Hans vertelt zijn verhaal in onze radioshow. En hij nodigt je uit om het collectief weer de verdiende glans te geven.

Pannenkoekenparty
Vrijdagmiddag bezorgden de vrijwilligsters van Met je Hart een hoop oudjes weer glans in de ogen. Want het was ouderwets smullen van pannenkoeken in de Hertoghof en de Peppelhof in Veghel. De stichting probeert het hele jaar door eenzame ouderen een hart onder de riem te steken. Niet alleen in deze coronatijd. Ook wanneer het leven iedereen vrolijk toelacht zoeken ze de senioren op om met hen uit eten te gaan. Restaurants in Veghel werken graag mee aan deze acties. Wij mochten deze keer met microfoon en al aanschuiven bij de pannenkoekenparty.

Lol met fijne vrienden van de show
Zondag wordt het sowieso weer een feestje voor je oren in ons radioprogramma. Niet alleen omdat we tussen al die interessante interviews door heerlijke plaatjes draaien uit de jaren ‘60, ‘70 en ‘80. Je hoort natuurlijk ook het Meierijs Verhaal van Antoon Buiting, het Gedicht van de Week uit de pen van Dinah van Hees, en de Nederlandse Gouwe Ouwe van Bob Vrieling. En we hebben weer een Top Drie uit Vervlogen Tijden. Da’s die van 21 maart 1970. Wij verheugen ons al op een leuke uitzending. Jij ook? Mooi! Tot zondag. En je weet het: je kunt op elk moment van elke dag de interviews terugluisteren in onze podcast.