'Nieuwbouw is nodig maar niet voor beleggers'

CDA wil toch zelfbewoningsplicht in Meierijstad

MEIERIJSTAD – De CDA-fractie wil dat de gemeente Meierijstad toch een zelfbewoningsplicht invoert. Dat wil zeggen dat iemand die een huis bouwt er ook zelf gaat wonen. Op die manier wil de partij beleggers de pas afsnijden.

In september mislukte een poging om in Meierijstad een zelfbewoningsplicht in te voeren. Volgens de gemeente kwam speculatie nauwelijks voor en wegen de kosten van handhaving niet op tegen de maatregelen. Het CDA denkt dat een motie nu meer kans maakt omdat een meerderheid van de gemeenteraad mee tekent voor die motie.

Druk op Meierijstad wordt groter

Volgens Jankees Schwiebbe van het CDA is er ook iets veranderd het afgelopen jaar. “De vraag naar huizen voor mensen met een laag- en middeninkomen is verder toegenomen. Bovendien besluiten steeds meer buurgemeenten tot zelfbewoningsplicht. Dat betekent dat de druk op Meierijstad groter wordt,” aldus Schwiebbe.

Enerzijds zoeken beleggers naar bouwmogelijkheden. Volgens de CDA’er hebben ook steeds meer particulieren spaargeld waar ze geen rente op krijgen. Dan laten een tweede huis bouwen dat ze vervolgens voor veel geld verhuren.

Door het invoeren van een zelfbewoningsplicht moet de koper minstens drie jaar zelf in de woning blijven wonen waardoor beleggers geen kans krijgen om een dergelijke woning te kopen. “Nieuwbouw is goed en nieuwbouw is nodig maar niet voor beleggers,” aldus Jankees Schwiebbe.

LEES OOK: Eigenaren hoeven niet in eigen huis te wonen