Eigenaren hoeven niet in eigen huis te wonen

Nauwelijks speculatie met huurwoningen in Meierijstad

MEIERIJSTAD – De gemeente Meierijstad wil eigenaren van woningen niet verplichten daar zelf in te gaan wonen. Volgens burgemeester en wethouders komt speculatie met huurhuizen in Meierijstad nauwelijks voor. Dan wegen de kosten van handhaving van een zogenoemde zelfbewoningsplicht niet op tegen de maatregelen.

De SP had door middel van een motie om een onderzoek naar zelfbewoningsplicht gevraagd. Volgens SP’er Kees van Limpt gebeurt het nu te vaak dat beleggers huizen wegkapen voor de neus van starters en die huizen vervolgens voor veel geld verhuren.

Kosten wegen niet op tegen voordeel

Het onderzoek heeft nu opgeleverd dat het wel meevalt met die speculatie. In Meierijstad is het aantal huurwoningen dat door anderen wordt verhuurd dan door wningcorporaties maar negen procent. Dat is lager dan in de rest van de provincie.

Het speculeren met koopwoningen komt volgens burgemeester en wethouders maar heel weinig voor. Burgemeester en wethouders vinden dat overigens niet per se negatief. Mensen die van een particulier een wat duurder huis huren, maken ruimte vrij voor mensen met een kleinere beurs.

LEES OOK: SP wil woonplicht voor huiseigenaren