Kinderen Eerschotse basisschool knokken voor hun speelveld

SINT-OEDENRODE – Kinderen van basisschool willen niets liever dan dat het speelveld achter hun school behouden blijft. Ze overhandigden donderdag 3 december aan burgemeester Van Rooij zo’n tweehonderd tekeningen en brieven met argumenten waarom het geen goede locatie is voor het plaatsen van tijdelijke woningen.

De burgemeester luisterde goed naar een aantal brieven die door kinderen werden voorgelezen. Hij zei blij te zijn dat het veld zo goed gebruikt wordt voor buitenspelen en om elkaar te ontmoeten. Ook stelde hij de vraag: Waar moeten die woningen dan worden neergezet? De kinderen vertelden het wel zielig te vinden voor die woningzoekenden, maar dat er vast wel betere plekken zijn om de extra woningen te plaatsen.

“Jullie stem telt mee als de gemeenteraad eind december gaat beslissen waar de tijdelijke woningen komen te staan,” beloofde de burgemeester aan de kinderen. “Maar we krijgen ook heel dringende vragen van mensen die ten einde raad zijn omdat ze geen woonplek kunnen vinden. Daar luisteren we ook naar. We kijken naar verschillende mogelijke locaties en de raad neemt uiteindelijk een beslissing”.

Zo kregen de kinderen tegelijkertijd een lesje in democratische besluitvorming. Volgens de burgemeester is de basis goed luisteren naar iedereen en op grond daarvan keuzes maken en besluiten nemen. Hij dankte de kinderen voor hun bijdrage in de besluitvorming.

Not in my backyard?

Iedereen is het er wel over eens dat er gebouwd moet worden, maar dan liever niet in ieders eigen omgeving. Toch heeft de actiegroep die het protest tegen de mogelijke plaatsing van tijdelijke woningen organiseert wel een paar sterke punten. Het grasveld is de enige plek in de wijk Eerschot waar ruimte is voor jong en oud. Er kan veilig een balletje worden getrapt en het is de bestemming van elke wandeling door de wijk. Er zijn in de wijde omtrek geen andere groene plekken die ruim genoeg zijn. De hechte buurtbewoners komen er sinds jaar en dag en hebben daar veel goede herinneringen aan. Vriendschappen en plannen voor activiteiten zijn hier ontstaan. Er is nu nog echt buitenruimte voor alles en iedereen en het plaatsen van tijdelijke woningen zal de mogelijkheden voor vele jaren enorm beperken.

De actiegroep laat weten dat men het erg waardeert dat de burgemeester bereid is gevonden om de kinderbezwaren persoonlijk op te halen.

Een woordvoerder van de actiegroep zegt te begrijpen dat er locaties voor woningen gevonden moeten worden. Maar volgens hem zijn in Sint-Oedenrode veel betere mogelijkheden met veel minder ongemak voor omwonenden. Zo ligt er tegenover streekpark de Kienehoef een groot grasveld jarenlang leeg waar woonbestemming mogelijk is. Ook de plek van de voormalige Mavo biedt volgens hem volop kansen.

Groot draagvlak voor protest

De hele wijk voert al maandenlang actie tegen de mogelijke komst van deze noodvoorziening. Het draagvlak hiervoor onder de Rooise samenleving is groot. Een online petitie werd al zo’n 1500 keer ondertekend en in de hele wijk staan honderden protestborden. De kinderen zullen als de plannen doorgaan een flink deel van het speelveld moeten inleveren.

Lees ook: Verzet groeit tot 1350 bezwaarmakers