“Ik ben ongelofelijk trots en dankbaar op wat we samen bereikt hebben”.

Vuurvogel Phoenix is uit haar as herrezen

MEIERIJSTAD – Vijf jaar geleden kwam met een plotseling faillissement een einde aan cultureel centrum MIK. De toenmalige docenten beloofden hun cursisten dat ze na de zomervakantie terug zouden mogen komen om hun geliefde hobby te kunnen vervolgen.

Binnen luttele maanden slaagde een gedreven kerngroep in de opzet van de nieuwe organisatie Phoenix. Een kuiken sloeg in 2015 haar prille vleugeltjes uit.

Inmiddels is Phoenix Cultuur een alom bekende en gewaardeerde organisatie die alle kernen van Meierijstad voorziet van een aanbod met muziek, theater, dans en beeldende kunst. Op grote evenementen zoals het 1-Ander Festival in Schijndel, Pop & Colour in Sint-Oedenrode en Fabrique Magnifique in Veghel presenteren cursisten hun geleerde vaardigheden.

Phoenix verzorgt cultuureducatie op basisscholen en heeft activiteiten op vele locaties, zoals de Noordkade in Veghel. Barbara Brouwer, directeur van het culturele centrum, kijkt terug op de woelige geschiedenis en werpt een blik op de nabije toekomst van het centrum.

Cultuureducatie betekent vaak een nieuw begin voor mensen

“We vonden dat we hoe dan ook een vervolg moesten vinden”, vertelt Barbara nadenkend over de beginperiode. Onze kerngroep was vastberaden om binnen een minimale tijd een nieuwe organisatie op poten te zetten. Gelukkig hebben we altijd volop medewerking gehad van de toen nog zelfstandige gemeentes waar we voor werkten.”

De kerngroep had het doel om alle inwoners, van jong tot oud, een aanbod te doen voor een passende culturele ontwikkeling. Dat geeft mensen een nieuwe levensrichting en brengt verbinding in de hele gemeenschap. Phoenix zorgt voor een goede begeleiding met professionele docenten en begeleiders en locaties die compleet zijn ingericht. Onder de noemer theater, muziek, dans en beeldende kunst worden talloze activiteiten uitgevoerd.

Wat brengt de toekomst?

“Het coronavirus heeft veel activiteiten op online gezet, maar gelukkig zijn we nu weer gewoon live aan de gang”, aldus Barbara. “Het is essentieel dat mensen bij elkaar zijn, elkaar aan het werk zien en kennis en ervaringen delen. Het sociale aspect van ontmoeting en relatievorming is misschien nog wel het allerbelangrijkst.”

Over vijf jaar wil Phoenix nog meer mensen enthousiast hebben gemaakt voor een culturele activiteit. Het zou volgens Phoenix een onderdeel mogen zijn van elk mensenleven. Nu al worden veel activiteiten opgezet in samenwerking met bedrijven en overheidsinstanties. De bedoeling is dat dit in de toekomst nog verder wordt uitgebouwd.

Phoenix heeft haar vleugels definitief uitgeslagen boven Meierijstad en verspreidt het culturele vuur onder alle inwoners.

LEES OOK: Festival Windkracht

LEES OOK: Productie in theaterwerkplaats

Directeur Barbara Brouwer