Het mijmerplan van burgemeester Van Rooij

MEIERIJSTAD – In het najaar van 2020 lanceerde burgemeester Kees van Rooij het mijmerplan. Het idee: in alle dertien kernen van Meierijstad een corona-gedenkplaats laten inrichten waar mensen kunnen mijmeren over coronaleed en de tijd erna. En dat is gelukt. Vorige week deden we live verslag van de officiële opening van de eerste mijmerplek in Erp. Afgelopen week gingen de leden van het mijmerplancomité naar de overige twaalf kernen om daar de plaatsen in gebruik te stellen. Wij waren erbij in Olland. Zondag tussen 11.00 en 13.00 uur hoor je in de 55 Plusshow onze gesprekken met Gloria van der Staak van het comité, en Harrie Heerkens van de dorpsraad.

Historische gebouwen in Schijndel
Parels van Schijndel, dat is de titel van een serie die Omroep Meierij TV vanaf dinsdag 6 april uitzendt. Acht weken lang kun je met andere ogen kijken naar historische gebouwen in het Meierijse dorp. Programmamaker Jan van Oort en gids Anne-Marie Cornelissen maakten de beeldverhalen. De eerste aflevering gaat over de Sint Servatiuskerk. Welke andere parels er aan bod komen? Waarschijnlijk verklapt Anne-Marie er zondagochtend wel een paar in onze radiouitzending.

Meer historie en verhalen
Vroeger, toen boemelde er een tram door Sint-Oedenrode. Wist je niet? Antoon Buiting vertelt er een mooi verhaal over. Hoe de lijn handelaren en vertegenwoordigers meebracht. En hoe je die wat centen af kon troggelen. Bob Kalkman declameert met een andere toon in onze show. De poëet van Schrijverscollectief Meierij sluit met het Gedicht van de Week het eerste uur af. Vur jou. Dat is toevallig ook de titel van een van de liedjes in het Brabants Kwartierke. En tussen de hits uit de jaren ’60, ’70 en ’80 hoor je de Top 3 1983. Gabriele Susanne – dat is haar echte naam – stond op 1. Ze nodigt je alvast uit om zondag te luisteren: “Hast Du etwas Zeit für mich. Dan singe ich ein Lied für dich.” Dat kun je niet weigeren, toch?

En goed om te weten: het item over de mijmerplaats in Erp kun je in onze podcast terugluisteren.

Onthulling mijmerplek Olland
Mijmerplek Julianapark Veghel
Anne-Marie Cornelissen, uw gids in Parels van Schijndel