Hartverwarmende primeur van Uniek & Romantiek

Dating voor mensen met beperking wil het land in

VEGHEL – Een stel ging helemaal hotel de botel naar huis. Ze drukten hun hand tegen het coronascherm en kusten elkaar daar op kleine afstand. Het eerste diner van Uniek & Romantiek was een uniek experiment. Acht stellen van mensen met een beperking werden op woensdagavond 23 september tijdens een heerlijk diner tegenover elkaar gezet om elkaar beter te leren kennen.

Initiatiefneemsters Franca en Steffie van den Bosch, moeder en zus van Jeroen die ook deelnam aan de dating, kijken tevreden terug naar deze primeur voor Nederland. “Iedereen ging blij naar huis, zowel de daters als hun begeleiders en de organisatie van brownies en downies. Het was super. Gewoon geweldig. Dat er een meisje blij dansend het café verlaat is hartverwarmend. Daar doen we het voor.”

Matchen is een heel gepuzzel

Het is een droom van Franca, Steffie en de andere organisatoren om mensen met een beperking ook een kans te geven op een nieuwe liefde of vriendschap. Ze zijn uiterst gespannen of de avond een succes gaat worden en niet tegenvalt. Zijn er geen dingen vergeten? Hebben we de goede mensen aan elkaar gekoppeld? Hebben we genoeg feeling daarvoor? Tot de laatste uurtjes vooraf wordt er gewerkt om alles voor elkaar te krijgen. De stellen komen bijna allemaal uit de regio Veghel, zodat ze bij een match elkaar nog vaker kunnen opzoeken.

Uiteindelijk nemen 8 stellen deel aan de eerste versie van Uniek & Romantiek. Bij Jeroen is er geen sprake van liefde op het eerste gezicht. “We vonden het samen wel gezellig en hebben lekker gebuurt.” Bij alle stellen gaat het er in het begin nogal zenuwachtig aan toe. Elkaar aankijken is al erg moeilijk. De begeleiders brengen het gesprek op gang met vragen als: ‘Wat vind je leuk aan elkaar?’ Zo wordt het ijs overal langzaam gebroken. Uiteindelijk wisselen zes stellen na afloop hun telefoonnummers uit. Bij twee stellen is er niet echt een klik om verder te gaan.

Wordt vervolgd

Alle ouders en begeleiders die erbij betrokken waren krijgen een evaluatieformulier. Daarop kunnen ze aangeven wat ze van het concept, de voorbereiding en de hele organisatie vinden. Er wordt uitdrukkelijk gevraagd naar verbetertips. De deelnemers aan de dating kunnen vertellen wat ze van de date vonden, of het klopte bij hun verwachtingen en hoe ze verder willen gaan. Ze kunnen ervoor kiezen om de date te herhalen of een andere date uit te proberen. Telkens als er zeven nieuwe matches worden gevonden wordt er weer een nieuw ontmoetingsdiner georganiseerd.

Vrouwen gevraagd

Zaterdag is er een tweede versie van Uniek & Romantiek met veertien nieuwe stellen. Daar zitten ook mensen bij uit andere regio’s van Nederland. Van degenen die zich hebben ingeschreven is maar 20 procent vrouw. Al deze dames hebben nu een match kunnen uitproberen. Om tot een goed vervolg te komen zijn er veel meer vrouwelijke inschrijvingen nodig.

Uniek & Romantiek gaat nationaal

De organisatie van de dating voor mensen met een beperking gaat zich ook bekendmaken bij landelijke zorgorganisaties. Hiermee wil men bereiken dat er veel meer inschrijvingen komen. Mensen die verder weg wonen in Nederland vinden het vaak bezwaarlijk om zo ver weg te reizen voor een date. Om daaraan tegemoet te komen gaan er in de toekomst zeer waarschijnlijk ook bijeenkomsten op locatie georganiseerd worden. Uniek & Romantiek kan zich ontwikkelen tot een landelijk concept.

“Zo mooi om te zien en het geeft zoveel voldoening”, zegt Franca van den Bosch enthousiast. “In deze toch wel harde wereld brengt dit zoveel goeds. Ook mensen met een beperking hebben recht op liefde en vriendschap en daar willen wij ze graag bij helpen.”

Zie ook https://www.omroepmeierij.nl/omroepmeierij/uniek-et-romantiek-dating-voor-mensen-met-beperking