Uniek & Romantiek; dating voor mensen met beperking

VEGHEL – Eind september vindt in het oefenrestaurant van de Brownies&downies Academy een unieke primeur plaats voor unieke mensen. Met wat hulp en begeleiding gaan zij daten met een onbekende in de hoop dat daar misschien een liefde of maatje voor het leven uit voortkomt.

Inmiddels zijn er ruim 100 inschrijvingen uit heel Nederland binnengekomen voor deze bijzondere variant op het bekende programma First Dates. Daarbij zitten niet alleen mensen een (licht) verstandelijke beperking, zoals het syndroom van Down, maar ook mensen in een rolstoel, blinden, doven en mensen met een andere (lichamelijke) beperking. Franca van den Bosch, moeder van Jeroen met het syndroom van Down, ervaarde zelf hoe lastig het kan zijn om iemand te vinden die bij hem past. “We hebben Jeroen wel eens ingeschreven bij een datingbureau, maar daar bleek helaas niets uit te komen voor Jeroen,” vertelt zij. “Toen mijn dochter en ik ons idee over een speciaal dating restaurant aan Thijs Swinkels voorlegden, kwam alles in een stroomversnelling. Thijs is eigenaar van Brownies & Downies en was meteen heel enthousiast.”

“Het wordt nog een hele uitdaging om kansrijke matches te bedenken”, vertelt Franca over de vorderingen die inmiddels zijn gemaakt. “Mensen met een beperking die mee willen doen schrijven zich gratis in via onze site www.uniekenromantiek.nl. Ze vullen dan ook een vragenlijst in. Ze geven aan wat voor persoon ze zijn, wat ze zoeken, of ze iemand willen die goed verplaatsbaar is en bijvoorbeeld hoe ze er uit mogen zien. Op dit moment bestaat ongeveer een vijfde deel van de ingeschreven deelnemers uit vrouwen. Het wordt echt puzzelen om rekening te houden met ieders wensen. We kijken sowieso ook geografisch, zodat datende deelnemers bij elkaar in de buurt wonen. Komt er iets moois uit voort, dan is het namelijk wel fijn als ze niet te ver van elkaar vandaan wonen.”

Op woensdagavond 23 september wordt de eerste “datingronde” georganiseerd. Voor een bedrag van €15,- per persoon kunnen de deelnemers elkaar beter leren kennen onder het genot van een hapje en een drankje. In het restaurant op de Noordkade is begeleiding aanwezig die helpt om mensen zich vrij te laten voelen. Op tafel komen kaartjes met vragen die deelnemers aan elkaar kunnen stellen. Zij proberen zoveel mogelijk zelf het gesprek op gang te houden en krijgen hierbij hulp als dat nodig is. Anderhalf uur later en een 4-gangendiner rijker wordt er een polaroidfoto van de match gemaakt. De deelnemers geven dan aan of ze nog een vervolg wensen. Ook is er na afloop altijd nog een telefonisch overleg met de deelnemers en eventueel hun begeleiders of ouders. Hopelijk levert de romantische date niet alleen een fijne avond op, maar ook een begin van een leuke relatie.