Hart stemt tandenknarsend in met bouw huizen aan Meijgraaf

'Portefeuillehouders zijn gewaarschuwd'

MEIERIJSTAD – De politieke partij Hart heeft donderdag toch ingestemd met de bouw van negen huizen aan de Meijgraaf in Schijndel. De partij had drie argumenten om tegen te stemmen, maar ééntje om voor te stemmen en die woog zwaarder. Dat was de hoge woningnood in Schijndel.

Hart maakte zich begin april boos omdat het plan niet de vereiste 25 procent sociale woningbouw had. De gemeenteraad heeft dat als eis gesteld voor elk bouwplan. Bouwers die een plan hadden ingediend voordat die beslissing werd genomen en waarin niet aan die eis was voldaan, moesten het aanpassen. In het geval van de Meijgraaf hoefde dat niet omdat het college van burgemeester en wethouders vond dat de ontwikkelaar er niet voor op hoefde te draaien.

Geitenhouderij
Hart zei begin april zelfs dat het hele plan op losse schroeven was komen te staan. Dat bleek uiteindelijk niet zo. Dat kwam omdat Hart in de digitale raadsvergadering bijdraaide. Er waren volgens Hart-woordvoerder Laurens van Voorst drie redenen waarom het plan niet moet worden gebouwd. Het eerste was dat het plan binnen een straal van twee kilometer van een geitenhouderij ligt. In 2018 zei Hart nog dat het niet wijs is huizen te bouwen binnen een straal van twee kilometer van een geitenhouderij “vanwege de risico’s voor ouderen, kinderen en kwetsbare mensen”.

Het tweede argument was dat er bomen moeten worden gekapt en tenslotte het argument van 25% sociale woningbouw.

Drie stevige argumenten, maar Hart stemde toch voor omdat het feit dat er in Schijndel nieuwe huizen worden gebouwd zwaarder woog. Dat bleek belangrijker dan gezondheidsrisico’s, gekapte bomen en geen huizen voor mensen die afhankelijk zijn van sociale woning. “We zijn tandenknarsend voor in de wetenschap dat dit nooit meer voor zal komen. De portefeuillehouders zijn gewaarschuwd”, aldus Van Voorst. Daarna werd het voorstel aangenomen.

LEES OOK: PvdA en Hart verschillen over sociale woningen Meijgraaf