Demonstratie tegen Zwarte Piet stelt Stichting Sinterklaas voor keuze

SCHIJNDEL – Sinterklaas en Schijndel. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het feest wordt in Schijndel uitbundiger gevierd dan waar dan ook dankzij een actieve en vooral creatieve Stichting Sinterklaas Schijndel.

Het Sinterklaasfeest in Schijndel beperkt zich niet tot de intocht van de Goedheiligman en de Zwarte Pieten. Jaarlijks wordt een speelfilm gemaakt waar kinderen ademloos een spannend avontuur kunnen volgen.

Maar er is zoveel meer. Voor de scholen is er een lespakket, er zijn theatershows, er is een website met heel veel informatie en liedjes. De Stichting Sinterklaas Schijndel is een gerespecteerd instituut.

Opeens was daar zaterdag het bericht dat de organisatie Kick Out Zwarte Piet wil gaan demonstreren bij de intocht van Sinterklaas in Schijndel. Vooralsnog is Schijndel de enige kleine plaats in Brabant waar de tegenstanders van Zwarte Piet zich zullen laten zien. De andere demonstraties zijn gepland in grotere steden.

De keuze voor Schijndel is niet voor niks, want Schijndel en Sinterklaas zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De komst van de demonstraten zal de stichting hoofdbrekens kosten. Tot nu toe benadrukt de Stichting Sinterklaas Schijndel dat Zwarte Piet niks met racisme te maken heeft en dat zij een brug wil slaan tussen voor- en tegenstanders.

Brug slaan is naïef

Op die houding valt veel af te dingen. Alle goede intenties van de stichting ten spijt ervaren veel mensen Zwarte Piet wel als racisme. Nu overal ter wereld demonstraties tegen racisme zijn en zelfs minister-president Mark Rutte heeft gezegd dat zijn mening over Zwarte Piet is gekanteld, is dat alleen maar duidelijker geworden. Het idee dat je een brug kunt slaan tussen voor- en tegenstanders is naïef. Tussen die twee is een onoverbrugbare kloof.

Daarmee heeft de Stichting Sinterklaas Schijndel te maken. Het is jammer dat een club mensen die vooral bezig is met een leuk feest en die daar enorm veel tijd en energie insteekt, zich nu met heel andere vragen moet bezighouden. Maar dat kan niet anders. Je kunt de ogen niet sluiten voor wat er in de wereld aan de gang is. Je moet je nu meer dan ooit afvragen of de pijn van racisme opweegt tegen mensen die omwille van traditie vast willen houden aan Zwarte Piet.

Het stichtingsbestuur moet duidelijk stelling nemen. Gelet op de statuur kan de stichting geschiedenis schrijven. Er is voldoende creatief denkvermogen in Schijndel om daar iets voor te verzinnen.

Het Sinterklaasfeest in Scbijndel wordt altijd uitbundig gevierd