Foto-expositie in Eerde over ‘Stille krachten in de kerk’

Fotograaf Jos van den Berg: ‘Mensen maken de kerk’

Enkele vrijwilligers van de kerkhofploeg gaan na de pauze weer aan het werk..
Fotograaf: Jos van den Berg

EERDE – ‘Mensen maken de kerk’. Dat wil fotograaf Jos van den Berg tijdens monumentendag in het weekend van 9 en 10 september laten zien tijdens een foto-expositie in en over de Heilige Antonius Abt kerk in Eerde. Zijn moeder Marietje van den Berg - van Hedel, de koster van de kerk, inspireerde de fotograaf tot een fotoreportage. Het is een verhaal over de kerk die is verkocht en verbouwd zal worden tot een school en appartementen. De laatste kans dus om de kerk te laten zien zoals hij 150 jaar lang is geweest.

Toewijding
Wandelend door de kerk tijdens zijn bezoeken vielen Jos bijzondere zaken op: De vrijwilligers in en rond de kerk die in stilte hun taken uitvoeren bijvoorbeeld. En de toewijding waarmee men onzichtbaar werkt. Met eigen handen en middelen heeft het dorp vanaf de bouw van de kerk het pand en de mis verzorgd. Jos wist hiervan een glimp op te vangen en legde dit vast met zijn camera.

Stille krachten
Mensen vormen dan ook de basis van de expositie, die het verhaal vertelt van deze stille krachten in de kerk en die de kerk van binnen nog een laatste keer op bijzondere wijze vastlegt. Het brengt daarbij onbekende plekjes en intieme momenten in de kerk in beeld. Over een tijdje blijft er volgens de fotograaf hopelijk een fijne kapel over waar de mensen kunnen blijven samenkomen en de mis kunnen vieren. Alleen het jasje verandert, de kerk blijft het hart van het dorp.

Ontmoeting
Op 9 en 10 september bent u welkom om de expositie te bewonderen en de fotograaf te ontmoeten. De kerk zal op zaterdag van 12:00 uur tot 17:00 uur en op zondag van 10:30 tot 16:00 uur open zijn. Daarna is het werk nog een maand in de kerk te bezichtigen.