Floris Alkemade krijgt hoogste Brabantse onderscheiding

Rijksbouwmeester uit Rooi krijgt Hertog Jan

SINT-OEDENRODE - Stedenbouwkundige en Rijksbouwmeester Floris Alkemade uit Sint-Oedenrode heeft de hoogste onderscheiding van de provincie Noord-Brabant gekregen: de Hertog Jan.

Alkemade zou deze maand afzwaaien als Rijksbouwmeester, maar op verzoek van de rijksoverheid blijft hij nog een jaar in functie. De Rijksbouwmeester is een onafhankelijke adviseur op het gebied van ruimtelijke kwaliteit met een ambtstermijn van vijf jaar. Die loopt nu ten einde maar is voor Van Alkemade, om een aantal projecten af te ronden, met één jaar verlengd.

Raad van Verbeelding

Floris van Alkemade heeft tal van vraagstukken geagendeerd, van de noodzakelijke vernieuwing van naoorlogse wijken, de ontwikkelingen op het landelijk gebied en de opvang van vluchtelingen. Hij heeft mensen bijeengebracht om de vraag ‘wat willen wij met de inrichting van het land”. Daarbij heeft hij ook de provincie met raad en daad bijgestaan en zo een bijdrage geleverd aan de provinciale Omgevingsvisie. Verder is hij ook actief in Meierijstad, onder meer als voorzitter van de Raad van Verbeelding.

De provinciale onderscheiding Hertog Jan wordt uitgereikt aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor Brabant en de Brabantse samenleving. De onderscheiding is een beeldje van Hertog Jan te paard, naar een ontwerp van Willy van der Putt.

LEES OOK: 'Rooi heeft het mooiste marktplein op de aardbol'