Een rode tomaat is voedsel, food niet

(Door Jan de Vries)

MEIERIJSTAD – Dat een rode tomaat voedsel is, dat weten ook mensen die geen lid zijn van de Socialistische Partij. Maar waarom is al het andere food niet ook gewoon voedsel. De SP in Meierijstad begrijpt er helemaal niets meer van.

Nog niet zo lang besloot de gemeente Meierijstad de komende drie jaar in totaal 75.000 euro uit te geven om bedrijven die werkzaam zijn in de voedselsector met elkaar te laten netwerken zodat ze van elkaars sterke punten kunnen leren.

In het stuk lazen we: Foodinspiration, Food Inspiration Days, Food Trend Summit, Food Unplugged, The Food Mile. Hiermee rekenen ze op online en offline media exposure. Het kostte heel wat hersengymnastiek om die media exposure om te zetten in een begrijpelijk stukje in onze moerstaal.

Kees van Limpt van de SP was het ook opgevallen. Kan dat allemaal niet wat begrijpelijker vroeg hij wethouder Coby van der Pas.

Verhaallijnen

Waarom, vroeg van Limpt, zijn storylines niet gewoon verhaallijnen. Van der Pas schrijft dat die term is overgenomen uit de tekst van een communicatiebureau en dat de term storyline in die wereld heel gebruikelijk is.

En waarom, vraagt de socialist is food niet gewoon voedsel of voeding. Zo simpel is het allemaal niet volgens de wethouder. Food is een steeds vaker gehoorde marketingterm. “Meierijstad wordt door de regio en daarbuiten gezien als hét foodcentrum. Denk ook aan Agrifood capital. Het is een taal afgestemd en passend bij de (inter)nationale doelgroep,” aldus Coby van der Pas.

Boodschap meegeven

Van Limpt reikte een lijstje aan met Nederlandse vertalingen van al die engelse woorden. De wethouder wil er niks van weten: “Deze marketingtermen sluiten het beste aan bij de doelgroep. Het is de taal van de recreatief toeristische sector. Het is een taal die zij gebruiken en een kijkje geeft in hun wereld. Het zijn termen die een boodschap meegeven en aanspreken. Daarnaast is het een taal die geschikt is voor de internationale doelgroep die we graag willen ontvangen in Meierijstad.”

Het hele verhaal schijnt dus achteraf helemaal niet bedoeld te zijn voor de inwoners van Meierijstad. De 75.000 euro wordt overigens wel betaald uit de gemeentekas en die wordt grotendeels gevuld door diezelfde inwoners.

LEES OOK: Voedselsector krijgt van de gemeente weer een podium