Dorpsraad Olland vreest 30 hectare zonnepanelen

'Frustrerend na 15 jaar knokken en strijden'

OLLAND – De dorpsraad van Olland maakt zich grote zorgen over de zonneparken die aan de Schootsedijk komen. In een brief aan de gemeente schrijft de dorpsraad dat er over een afstand van één kilometer dertig hectare zonnepanelen komt. “We snappen niet dat dit soort ontwikkelingen in overweging wordt genomen.”De gemeente heeft onlangs locaties aangewezen waar zonnepalen mogen komen. De Schootsedijk in Olland is met vier van de zeven locaties in de hele gemeente ruim bedeeld.

Van Hoof Zachtfruit

Volgens de dorpsraad is de gemeente vergeten alles te vertellen. “Wat u vergeet te vertellen en te communiceren is dat er ook al toestemming is gegeven aan van Hoof Zachtfruit voor ruim 11 hectare, weliswaar onder de noemer van teeltondersteunende maatregelen, maar het blijven zonnepanelen,” aldus de dorpsraad.

'Reacties heftig en negatief'

Volgens de raad heeft het voorstel van de gemeente een gigantische impact op het buitengebied van Olland. De dorpsraad heeft nog geen officieel standpunt ingenomen omdat de inwoners van het dorp zich nog niet hebben uitgesproken. “De eerste reacties zijn behoorlijk heftig en negatief.
De raad maakt zich zorgen dat alleen omwonenden worden gehoord. Dat zijn maar vijf woningen. De raad wil dat het hele dorp erbij betrokken wordt vanwege de impact van het plan.

Knokken en strijden

“We snappen overigens niet dat dit soort ontwikkelingen met die omvang überhaupt in overweging worden genomen. In Olland krijgen we geen huis gebouwd, is het woord buitengebied in combinatie met bouwen bouwen als “vloeken in de (gesloten) kerk” en dan kan zoiets met een omvang van 30 hectare wel. Voor ons onbegrijpelijk en heel erg frustrerend na 15 jaar knokken en strijden,” aldus de dorpsraad.

LEES OOK: Schootsedijk wordt zonnedijk