Schootsedijk wordt Zonnedijk?

Onbekendheid en gemengde reacties van omwonenden op plan voor zonneparken

SINT-OEDENRODE – Aan de Schootsedijk verschijnen mogelijk de grootste zonneparken van Meierijstad. Het gemeentebestuur gaf groen licht voor het starten van een zogenaamde participatieprocedure. Het betreft een park van 12,3 en een van 6,6 hectare, gezamelijk zo’n 40 voetbalvelden groot.

Henriëtte van den Berk van pensionstal De Schoot is een van de bewoners van de Schootsedijk. Zij reageert meteen positief. “Ik vind het een uitstekend plan”, aldus Henriëtte. “We moeten allemaal verduurzamen en dit is een mooie stap in de goede richting. De zonnepanelen vervangen tevens plastic stellingen die nu planten afdekken. Het aanzien gaat er alleen maar op voorruit denk ik. Ik vind het fantastisch dat een jonge ondernemer nu in durft te springen met een milieubesparend plan.”

Wilbert van Erp is eigenaar van golfclub De Schoot. Hij reageert verrast op het nieuws. “Ik heb daar nog niets over gehoord. Heeft dat in de krant gestaan? Waarschijnlijk maakt het voor mij niet zo veel uit en heb ik er geen last van, omdat ze nogal een stuk verwijderd liggen van onze locatie.

Teun Wouters vind het jammer dat de gemeente niet zelf het goede voorbeeld geeft door zulk een ingrijpend plan niet eerst met de buurtbewoners te bespreken. "Ik hoor er nu ook voor het eerst van in de krant. Het zet een beetje kwaad bloed als bewoners achteraf worden geïnformeerd. Het is slimmer om aan de voorkant te communiceren. Het lijkt een soort "Grapperhausje": wij moeten dat wel doen als we plannen indienen, maar de gemeente laat dat achterwege. Tijdens mijn vakantie heb ik op veel plaatsen zonneparken gezien, maar fraai vind ik ze niet. Er is al zoveel verstedelijkt gebied. Ik ben helemaal voorstander van duurzaamheid, maar denk dat er oplossingen zijn die esthetisch veel meer verantwoord zijn."

Een andere bewoner van de Schootsedijk hoort nu ook voor het eerst van het plan met zonneparken. “Ik moet er mij nog even in verdiepen en vraag me af waar ze precies komen te liggen. Op voorhand vind ik het niet goed of slecht en zie ik ook niet meteen voordelen of nadelen,” was zijn reactie.

Wilma Willink woont in de nabijheid van de geplande zonneparken. Zij was niet op de hoogte van de voorgenomen plaatsing. “Dat vind ik niet zo leuk", reageert zij. "Het gaat ten koste van het landschap. Dat wordt zeker niet mooi naar mijn idee.”

Een onafhankelijke commissie heeft de plannen beoordeeld

Na meerdere overlegmomenten heeft een Commissie Beoordeling Zonneparken 7 plannen voor zonneparken geselecteerd. Met een totale oppervlakte van 49 hectare wordt stroom opgewekt voor ongeveer 15.000 huishoudens. Deze zonneparken scoren volgens de commissie het best en worden het meest kansrijk geacht. Daarbij is onder andere gekeken naar impact op landschap, de (ecologische) meerwaarde, het agrarisch perspectief van de grond, eventuele belemmeringen voor toekomstige ontwikkelingen en aanwezige aansluitmogelijkheden op het elektriciteitsnet.

De 7 geselecteerde zonneparken kunnen nu een participatietraject opstarten, waarin omwonenden bij de uitwerking van de plannen worden betrokken. Het is een eis om hier een zorgvuldig proces van te maken door de forse impact van deze projecten. Er moet gewerkt worden aan draagvlak en profijt voor de mensen die in de directe omgeving wonen.