Dalende criminaliteitscijfers, maar let op de vakantietijd!

MEIERIJSTAD - De lockdown, het sluiten van de horeca en het niet doorgaan van evenementen heeft gezorgd voor dalende criminaliteitscijfers. Bij landelijk geregistreerde misdrijven is in maart een daling van 8% te zien en in april een daling van 7%. Meierijstad volgt die trend. Met de versoepeling van alle maatregelen en de vakantie voor de deur is het nodig om alert te blijven en misdaad te voorkomen.

Landelijke misdaadcijfers uit de databank van de politie gaan in februari, maart en april van 65.890 naar 60.663 en vervolgens naar 56.251. Voor Meierijstad gaan deze van 215 naar 202 en 181.

Ger Roumen is wijkagent in Schijndel. Hij zegt: “Het aantal incidenten in mijn wijkgebied was voorheen al niet zo schokkend. Ik heb het idee dat onze inzet bij criminele zaken in de coronatijd is verminderd. De sociale problematiek is ongeveer gelijk gebleven. Het is fijn dat de lijntjes met de zorg en de gemeente zo kort zijn dat er snel hulp en ondersteuning kan worden gegeven.”

LEES OOK: Buurtapps dragen bij aan veiligheid in de wijk.

Anti-inbraaktips voor de vakantie

De vakantie staat weer voor de deur. Een paar weken lekker genieten van allerlei mooie dingen in het leven. Ga je er op uit, dan heb je misschien iets aan de tips die de politie je hieronder geeft. Dan heb je alles gedaan voor een zorgeloze vakantie.

- Vermeld op social media niet dat je met vakantie bent. Het is ook beter om die leuke kiekjes pas na thuiskomst te delen met anderen.

- Zorg ervoor dat op verschillende plekken, op verschillende tijden, in huis (ook op de bovenverdieping) licht brandt als het donker is. Dat kan met behulp van een schakelklok.

- Vertel de buren dat je met vakantie gaat, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden en voor de post en planten kunnen zorgen. Vraag hen ook om 's avonds de gordijnen dicht te doen en 's ochtends weer te openen.

- Plaats tijdens je vakantie een auto op de oprit: een eventuele tweede auto van jezelf of die van je buren.

- Laat wat speelgoed rondslingeren op de grond, zet wat koffiekopjes op tafel en laat er een krant liggen, zodat het huis een bewoonde indruk maakt.

- Plaats waardevolle spullen zoveel mogelijk uit het zicht van voorbijgangers.

- Als je een schuifpui hebt: plaats een balkje aan de binnenkant op de rails tussen de deurpost en de schuifpui, dan kan de schuifpui niet worden geopend.

- Zet ladders en kliko's weg, zodat hierop klimmen onmogelijk is.