Buurtapps dragen bij aan veiligheid in de wijk

MEIERIJSTAD - Onlangs bleek uit de landelijke veiligheidsmonitor dat inwoners van Meierijstad zich in de eigen buurt vaak heel veilig voelen. Slechts 7% van onze inwoners voelt zich wel eens onveilig. Zouden de BIN’s (buurtinformatienetwerken) daar mee te maken hebben?

Die vraag legden we voor aan Harrie Willems. Hij is sinds 2016 BINco in de Bloemenbuurt van Veghel. Een BINco coördineert in een buurt de appgroepen en is waar nodig de schakel tussen gemeente en politie.

“Ik denk zeker dat de appgroepen en BINco’s bijdragen aan het veiligheidsgevoel van buurbewoners. Zelf woon ik al bijna 60 jaar in de Bloemenbuurt. Ik ken de buurt – en veel bewoners – van haver tot gort. Ik vind het zelf belangrijk om te helpen de buurt veilig en leefbaar te houden. Toen ik met pensioen ging, had ik tijd om een buurtapp op te zetten en bij te houden.” Harrie lacht: “Daar moest ik wel eerst een mobieltje voor kopen!”

Puur informatief
In het begin liep Harrie ook nog wel wijkrondes. “Dan attendeerden we buurtbewoners op onveilige situaties, zoals niet afgesloten auto’s of ladders tegen de schuttingen. Ik doe dat niet meer, maar er zijn nog wel andere mensen die looprondes maken,” licht Harrie toe.

Wel beheert hij nog steeds de buurtapp met zo’n 90 buurtbewoners. En dat werkt erg goed. “De app is puur informatief en niet voor de gezelligheid,” benadrukt Harrie. “Ik wil niet dat er onzin gepost wordt en dat we op een correcte manier met elkaar omgaan. Zo voorkom je dat mensen afhaken, omdat er teveel onzin in de app langskomt.”

Extra ogen
Maarten van Lankveld, wijkagent in de Veghelse wijk ’t Ven en in Mariaheide is blij met de BINco’s en buurtapps. “Het helpt ons echt in ons werk. Inwoners kunnen via de app verdachte situaties delen met buurt of wijkbewoners. Het is wel belangrijk dat er dan ook melding bij de politie wordt gedaan, want zij zitten zelf niet in de appgroepen. Naast het signaleren van verdachte situaties zijn buurtapps en andere vormen van social media ook bedoeld om samen een oogje in het zeil te houden, de wijk veilig en leefbaar te houden en criminele activiteiten te verstoren. Via de buurtapps is aan inwoners gevraagd om hun camera’s bij en rondom de woning aan te melden bij ‘Camera in beeld’. Hiermee is inzichtelijk waar camera’s op straat en in de wijk aanwezig zijn. Zo weet de politie waar ze na een incident eventueel beelden kan bekijken en opvragen. In feite zijn de beveiligingscamera’s extra ogen in de wijk.”

Onderbuikgevoel
Maarten benadrukt dat de politie signalen uit de appgroepen altijd serieus neemt. “Laatst was er bijvoorbeeld binnen een appgroep nogal wat beroering over het rijgedrag van een jongeman. Deze informatie kwam gelukkig ook bij de politie terecht. Voor mij aanleiding om de bestuurder van de auto en zijn ouders te confronteren met zijn rijgedrag. Zo hoop ik deze jongeman bewust te maken en de openbare weg een stukje veiliger te maken.”

Trek aan de bel
Maarten vindt het belangrijk dat mensen vooral vertrouwen op hun onderbuikgevoel en zaken ook durven te melden. “Heb je het idee dat er iets niet klopt? Trek dan aan de bel bij de buurtapp, de BINco en in ieder geval bij de politie” benadrukt hij. “Bel als je iets verdachts ziet. Dat kan een inbraak of vandalisme zijn. Maar meld het ook als je vermoedt dat er bij gezinnen in de buurt problemen spelen of als je zorgen hebt over de veiligheid van een kind, volwassene of oudere in je omgeving. Die stap kan door iedereen gezet via Veilig Thuis.”

SAAR
Harrie voelt zich gelukkig al jaren heel veilig in de Bloemenbuurt. “In de wijk is de sociale controle op een goede manier vrij hoog. Ik denk dat de buurtapp daar zeker aan bijdraagt. Je bent met 90 man en dan zie en hoor je veel meer. Alle mensen in de app weten dat we melden via de SAAR-methode: Signaleren, Alarmeren bij de politie, Appen en Reageren.

Het grote voordeel is dat we door de appgroep snel kunnen handelen en ook soms de politie kunnen ontlasten. Een simpel voorbeeld is de melding van een weggelopen hond die al snel teruggevonden werd. Soms zetten we de appgroep ook in om elkaar snel te informeren. Zo was er vorig jaar een blikseminslag. We hebben toen in de app gemeld dat het mogelijk was dat omvormers van zonnepanelen stuk konden zijn. Dat merk je thuis niet meteen, maar dat is wel handig om te weten. Je merkte ook dat door deze service veel mensen zich aanmeldden voor de buurtapp.”

Let ook nu extra op elkaar

Wijkagent Maarten heeft zich trouwens verdiept in de cijfers van de Veiligheidsmonitor. “Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen zich in Meierijstad best veilig voelen. Er zijn een aantal kleine kernen waar mensen elkaar nog van naam en gezicht kennen. Het is mooi om te zien dat we samen Meierijstad zo veilig mogelijk maken. Dat doen we echt samen: met inwoners, de gemeente, woningbouwverenigingen en welzijnsorganisaties. Wat ik persoonlijk jammer vind is dat uit de cijfers niet blijkt of inwoners ook tevreden zijn over de politie. Als wijkagent probeer ik iedereen zo goed mogelijk te helpen. Ook in deze vreemde tijd. Juist nu is het belangrijk om extra op elkaar te letten. Zo maken we samen Meierijstad nóg veiliger.”