Citymanager Lammers voelt zich gekrenkt door discussie over openbare toiletten

MEIERIJSTAD – De Veghelse citymanager Dirk Lammers heeft met verbazing de discussie in de gemeenteraad van Meierijstad gevolgd over de openbare invalidentoiletten in de centra van Rooi, Veghel en Schijndel die 24/7 open moeten zijn. Hij voelt zich onheus bejegend door Mirjam van Esch van Hart en Marrik van Rozendaal van D66.

Van Esch zei tijdens de raadsvergadering dat zij met citymanagers heeft gesproken en dat die gezegd zouden hebben dat zij nog nooit hadden gehoord dat er behoefte is aan openbaar invalidentoilet. Eén van de managers had zich volgens Van Esch afgevraagd wat mensen om drie uur ’s nachts in het centrum doen.

Op geen enkele manier gehoord

Volgens Lammers zijn de citymanagers op geen enkele manier gehoord. Hij heeft zelf contact opgenomen met Hart nadat hij via de Stichting Toegankelijk Meierijstad te horen had gekregen dat die partij een amendement zou indienen voor openbare toiletten.

Toen heeft Lammers inderdaad met Mirjam van Esch gesproken. “Ik heb gezegd dat mij geen signalen hadden bereikt van menen die problemen hebben omdat er geen openbaar toilet is. Ik heb ook gezegd dat als Hart die signalen wel heeft gekregen er een onderzoek moet komen. Ik heb op geen enkele manier de suggestie gewekt dat het probleem niet bestaat omdat ik er niet van gehoord had," aldus Lammers.

Wat dat betreft zit hij op dezelfde lijn als wethouder Rik Compagne die eerst een onderzoek van de Stichting Toegankelijk Meierijstad wilde afwachten.

Graag meedenken

Op basis van zo’n onderzoek wil Lammers graag meedenken over oplossingen. Die zijn er volgens hem wel. Nu al zijn er ondernemers in het centrum die een invalidentoilet hebben waar mensen met een beperking gratis gebruik van kunnen maken.

Probleem is dat die niet 24 uur per dag open zijn. Volgens Van Esch zou één citymanager zich hebben afgevraagd wat mensen om drie uur ’s nachts in het centrum te zoeken hebben. Lammers is geraakt door die opmerking. “Ik heb gezegd dat je moet onderzoeken hoeveel mensen 's nachts in het centrum zijn die behoefte hebben aan een 24-uurs voorziening. Dan moet je kijken wat de beste oplossing.”

Londen en Parijs

“Toen ik dat tegen mevrouw Van Esch zei,” aldus Lammers, “zei ze dat in Londen en Parijs mensen ook dag en nacht in openbare invalidentoiletten terecht kunnen. Maar wij zijn Veghel. Dat moet ik nota bene horen van iemand van een partij die al jaren roept dat Veghel te veel stadse allures heeft en weer een dorp moet worden.”

De opmerking van Rik Compagne om een financiële bijdrage te geven aan een ondernemer die bereid is tot een verbouwing waardoor zijn invalidentoilet van buitenaf ook ’s nachts bereikbaar is, zou volgens Lammers een oplossing kunnen zijn. Hij heeft er zelfs wel ideeën bij.

Besluit op emotionele gronden

“Maar het citymanagement of de ondernemers is niks gevraagd. De gemeenteraad heeft een besluit genomen waarvan men geen idee heeft wat het gaat kosten, terwijl er misschien veel simpeler oplossingen zijn. Ik snap wel dat zo’n besluit op emotionele gronden wordt genomen, maar ik vraag me wel af of het politiek correct is dat Hart stellingen over centrummanagers inbrengt die echt onjuist zijn. Het is stuitend dat Marrik van Rozendaal (van D66 – red) dan ook nog eens zegt dat wij 50.000 euro krijgen om evenementen te organiseren maar geen cent over hebben voor openbare toiletten. En de gemeente maar eens met die lui moet gaan praten. Als dat het niveau is van onze raadsleden dan schaam ik mij kapot,” aldus Lammers.

Proces moet nog gaan lopen

De Veghelse citymanager denkt dat er donderdag een ander besluit uitgerold zou zijn als er vooraf met de citymanagers was gesproken. “Het hele proces moet eigenlijk nog gaan lopen. Ik had graag eerder aan de gemeenteraad uitgelegd dat wij natuurlijk willen dat mensen met een beperking naar het toilet kunnen. En dat wij natuurlijk willen meedenken. Als mij de gelegenheid was gegund dan denk ik dat de gemeenteraad een heel ander besluit had genomen.”

Mirjam van Esch