CDA trekt weer aan de bel over zwerfvuil in sloten

MEIERIJSTAD – Voor de tweede keer in een half jaar tijd heeft het CDA aan de bel getrokken over het onderhoud van de sloten in Meierijstad. Volgens de christendemocraten ligt er in de sloten langs de verharde wegen veel zwerfafval en is het onduidelijk wie dat allemaal op moet ruimen.

In november stelde de partij voor het eerst raadsvragen over de kwestie en nu is er een tweede brief met vragen naar het college van burgemeester en wethouders gestuurd. Schijnbaar is er nog steeds geen helderheid.

CDA’ers Danielle Aarts en Ad van de Crommert schrijven dat ook met zoveel woorden. “Het afgelopen jaar is door de gemeente Meierijstad besloten om op veel plekken het beheer en onderhoud van sloten op een andere manier te gaan uitvoeren. Er is in de praktijk veel onduidelijkheid over hoe en op welke manier de uitvoering en het onderhoud op dit moment geregeld is.”

Geen overleg

De twee briefschrijvers hebben de indruk dat er geen overleg is geweest met andere organisaties, zoals het Waterschap Aa en Maas. En dat leidt ertoe dat er dingen misgaan. Zo zou er van alles mis zijn gegaan met aanmaningen voor bedrijven om de sloten beter te onderhouden. “Deze gang van zaken vinden wij erg bijzonder,” aldus Aarts en Van de Crommert.

Ze willen nu precies weten hoe het zit. Wie is er nou verantwoordelijk als het gaat over het onderhoud van de sloten en het opruimen van al dat zwerfafval. De CDA’ers hebben indruk dat elke structuur over hoe vaak en op welke manier de sloten worden onderhouden, ontbreekt. De gemeente Meierijstad wil volgens hen steeds meer groen, maar het bedrag voor onderhoud en beheer blijft gelijk. “Dat lijkt tegenstrijdig te zijn,” aldus Aarts en Van de Crommert.

LEES OOK: CDA wil beter onderhoud sloten