Buurtpraat Welzijn de Meierij met kopje Lettersoep voor laaggeletterden

SINT-OEDENRODE - Wil je beter leren lezen, schrijven, rekenen, met de computer omgaan of heb je vragen over de overheid? Welzijn de Meierij organiseert op donderdag 2 november Buurtpraat in wijkcentrum De Groene Long te Sint-Oedenrode. “Kom maar gewoon een lekker gratis kopje soep eten en dan kijken we of we in gesprek gaan”, zegt sociaal werker Carien van Eijden.

Met een gratis kopje soep met vermicelliletters komt het gesprek op gang. De mensen van het DigiTaalhuis zijn aanwezig en beantwoorden al je vragen. “We hebben in Nederland best veel mensen die ongeacht Nederlandse of buitenlandse afkomst moeite hebben met lezen, schrijven of digitale vaardigheden. Er wordt vaak gedacht dat laaggeletterden analfabeten zijn, dat is helemaal niet waar. Ze kunnen heel vaak wel de krant lezen maar niet een ingewikkelde brief of bijsluiter van de medicijnen”, zegt Carien van Eijden van Welzijn de Meierij.

Problemen met voorlezen of pinnen
Welzijn de Meierij wil buiten de Week van Lezen en Schrijven aandacht geven aan laaggeletterden en zo de schaamte over het onderwerp te doorbreken. De voorbeelden van problemen met laaggeletterdheid zijn eindeloos. Van Eijden: “Kom maar gewoon een lekker gratis kopje soep eten en dan kijken we of we in gesprek gaan. Er kwam bijvoorbeeld iemand bij me langs die graag zijn of haar kinderen wilde voorlezen. Een ander voorbeeld was van een vrouw die zei ‘mijn man is overleden, hij regelde altijd alles voor mij’. Zij wist niet hoe ze moest pinnen.” Ook mensen die graag taalvrijwilliger willen worden zijn welkom.

Buurtpraat is er in wijkcentrum De Groene Long (Sporthal Kienehoef) aan de Frederikstraat 41 in Sint-Oedenrode van 12.00 tot 13.30 uur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Carien van Eijden via: c.eijden@welzijndemeierij.nl of bel naar 073-5441400.