Burgemeester over Poolse supermarkt: 'Het risico was te groot'

Verbod op opening werd al eerder overwogen

MEIERIJSTAD – Burgemeester Kees van Rooij heeft al eerder onderzocht of hij de opening van een Poolse supermarkt aan de Hoofdstraat in Schijndel zou kunnen tegenhouden. Dat gebeurde nadat er aanslagen waren gepleegd op supermarkten van dezelfde eigenaar in Beverwijk en Aalsmeer. Van Rooij besloot dinsdag dat de supermarkt voorlopig niet geopend mag worden na een aanslag in Tilburg.

“Samen met de politie hebben we na de eerste twee aanslagen in de Randstad al gekeken wat de mogelijkheden waren om die opening te voorkomen en we hebben besloten in ieder geval extra te surveilleren in de buurt van het pand,” aldus Van Rooij.

Serieus risico

Nog voordat goed en wel duidelijk was wat de mogelijkheden waren vond de aanslag op de Poolse supermarkt in Tilburg plaats. “Dat was het moment waarop duidelijk werd dat we in Schijndel een serieus risico liepen en dat we niet langer konden wachten op resultaten van politieonderzoek en dat er actie moest worden ondernomen,” zegt de burgemeester van Meierijstad.

Het was duidelijk dat de supermarkt niet open kon. “We hadden geen aanwijzingen dat er in Schijndel concrete dreiging was want ook wij tasten in het duister over de motieven van de daders. Maar ik vond het gevaar wel dermate reëel dat ik heb besloten dat de supermarkt in ieder geval niet voor 1 mei open mag. Daarboven wonen mensen en het pand ligt in een winkelstraat waar voortdurend mensen zijn. Dan kun je geen enkel risico nemen,” aldus Van Rooij.

Eigenaar heeft begrip

De burgemeester heeft niet gesproken met de eigenaar van de Poolse supermarkt. “Maar ik heb van mensen die wel met hem hebben gesproken begrepen dat hij begrip had voor de maatregel. Hij zit er natuurlijk ook niet op te wachten dat mensen die zijn zaak bezoeken risico lopen,” aldus Van Rooij.

LEES OOK: Burgemeester sluit pand Poolse supermarkt in Schijndel