Brits onderzoek legt relatie tussen corona en luchtkwaliteit

Britse onderzoekers claimen overtuigend bewijs te hebben gevonden dat luchtverontreining heeft bijgedragen aan het grote aantal coronagevallen in Noord-Brabant en LImburg. Dat schrijft het onderzoeksprogramma Zembla op haar website.

Fijnstof maakt meer slachtoffers

De onderzoekers van de universiteit van Birmingham keken specifiek naar de relatie tussen het aantal COVID-19 patiënten en de blootstelling aan luchtverontreiniging in Nederland. Zij vonden het namelijk opvallend dat het virus zoveel slachtoffers heeft gemaakt in niet-stedelijke gebieden met hoge concentraties fijnstof in de lucht. Voor het onderzoek gebruikten de onderzoekers gegevens van 355 Nederlandse gemeenten. Hun conclusie is dat een kleine stijging in de langurige blootstelling aan vervuilende deeltjes leidt tot 10% meer ziektegevallen en ziekenhuisopnames en dat het aantal sterfgevallen stijgt met 15%. Volgens het onderzoek zorgt elke stijging van 1 microgram fijnstof per kubieke meter voor vijftien extra coronapatiiënten, vier ziekenhuispnames en drie sterfgevallen.
De relatie tussen een slechte luchtkwaliteit en het aantal coronabesmettingen is vaker onderzocht. Al eerder toonden onderzoekers van de Amerikaanse Harvard University aan dat er een relatie is tussen fijnstof en het aantal sterfgevallen door corona.

LEES OOK: Onderzoek verband corona en luchtkwaliteit voor Meierijstad topprioriteit.

Bekijk ook het interview dat Omroep Meierij op 28 mei 2020 had met Alfons Olde Loohuis, oud huisarts in Herpen en verbonden aan Q-support in Den Bosch. Zijn verhaal is gebaseerd op de recente publicaties van Britse en Amerikaanse onderzoeken.