Bieb helpt bij invullen digitale formulieren

VEGHEL – Van 5 tot en met 9 oktober is de Week van de Toegankelijkheid. Het thema is digitale toegankelijkheid. De overheid zet steeds meer informatie en formulieren op internet. Maar wat als je geen computer hebt of er niet goed mee om kunt gaan? Dan kun je voortaan gratis terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheek van Veghel. In 2021 komen deze informatiepunten waarschijnlijk ook in de bieb van Schijndel en Rooi.

Informatiepunt

De overheid werkt steeds meer digitaal. Maar dat is niet voor iedereen even fijn. Nederland telt 4 miljoen mensen die niet of niet goed met internet of computers overweg kunnen. In Meierijstad zijn dat er naar schatting 12.000. Denkt u dat dat vooral ouderen of anderstaligen zijn? Dat klopt niet helemaal. Jongeren zijn vaak wel heel handig op internet en social media. Maar ook zij kunnen niet altijd overweg met de digitale overheid. Daarom geeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken subsidie aan bibliotheken om digitale informatiepunten te openen. Iedereen kan gratis bij zo’n IDO (Informatiepunt Digitale Ondersteuning) terecht. De medewerkers van de bieb helpen met het zoeken van informatie of verwijzen door naar de juiste organisatie, zoals de Belastingdienst, het CBR, het UWV, de Sociale Verzekeringsbank en de studiefinanciering. De overheid vindt het belangrijk dat alle mensen toegang krijgen tot digitale informatie. Ook als dat voor mensen minder gemakkelijk is. Daarom helpen bibliotheken met deze ‘digitale inclusie’.

Uitleg en training

Om mensen goed te kunnen helpen, volgden een aantal medewerkers van de bieb in Meierijstad een training. Op afspraak is er altijd een getrainde medewerker beschikbaar voor het Informatiepunt Digitale Overheid. Een medewerker neemt dan alle tijd om op een rustig plekje iemand te helpen. Belangrijk om te weten: de bieb gaat nooit in op persoonlijke vragen. In dat geval verwijst de bieb door naar andere organisaties die kunnen helpen. Het Informatiepunt Digitale Overheid geeft vooral algemene informatie en helpt mensen tot het punt dat ze me hun DigiD moeten inloggen. Naast uitleg en informatie geeft de bieb ook de cursus ‘Klik & Tik’ om te leren omgaan met internet, e-mail, de computer, mobiele telefoon of internet. Voor mensen die vooral beter met de digitale overheid willen omgaan geeft de bieb de cursus Digisterker.

LEES OOK: “Wij helpen bij elke digitale vraag”

Coronaproof service

De bibliotheek is, met extra voorzorgsmaatregelen, gewoon geopend. Vanwege de coronamaatregelen moeten mensen een afspraak maken voor hulp bij het Informatiepunt Digitale Ondersteuning. Mensen die door verschillende klachten niet naar de bieb kunnen komen, kunnen gebruikmaken van de bezorgservice.