"‘Als die ziekte er dan toch is, kan ik er ook iets goeds mee doen.”

EERDE- Ze heeft haar glas meestal driekwart vol, maar de afgelopen paar jaar is dat glas toch echt een paar keer bijna leeg geweest. Maar, nu niet meer. Monique Riem uit Eerde voelt zich goed en werkt aan een betere conditie. Niet aan genezing, want dat zit er nog niet in. Dat wat ze heeft, de ziekte van Kahler, is nog niet te genezen, maar wel te behandelen. “En als die ziekte er dan toch is, kan ik er ook iets goeds mee doen.” Daarom schrijft ze voor het digitale platform Shit or Shine voor lotgenoten.

Shit or Shine wordt gemaakt voor vrouwen en door vrouwen. Ze zijn ervaringsdeskundigen en/of coach voor mensen met of na kanker. Monique heeft de ziekte van Kahler, ofwel multipel myeloom. Het is een ongecontroleerde deling van kwaadaardige plasmacellen in het beenmerg. Ook een vorm van kanker dus. Rondom World Cancer Survivor Day op 5 juni schenkt Omroep Meierij aandacht aan het Veghelse initiatief www.shitorshine.nl.
Aanleiding is ook de kaartenactie van Shit or Shine om Cancer Survivors Day in Nederland meer bekendheid te geven. Er zijn speciale kaarten ontwikkeld om te sturen naar iemand die een hart onder de riem wel kan gebruiken.

Ingewikkeld
Monique Riem heeft zelf ook kaarten besteld. “Het is een mooie actie en ik ken inmiddels genoeg lotgenoten die ik een kaartje wil sturen. Maar ook aan vriendinnen die niet ziek zijn, of geweest zijn. Het is belangrijk om bij hen bewustzijn te creëren dat kanker eigenlijk nooit over is. Dat het niet van die ene World Cancer Survivor Day afhangt. Er zijn al genoeg van die dagen, soms ook commercieel getint. Het is ingewikkeld en lastig soms, maar we hebben het hele jaar door steun en aandacht nodig. De ene dag meer dan de andere. Dat moet je bespreekbaar maken.”
En dat is wat Monique doet op Shit or Shine. Ze schrijft over haar ervaringen, als kankerpatiënt, maar ook als moeder van een kind dat op jonge leeftijd leukemie had en die ziekte overleefde. Gedeelde smart, is halve smart. “Dat is het echt. En vooral niet stilstaan bij het ergste, want dan trek ik het ook niet. Je kunt zelf kiezen tussen de shit en het shinen, dus.” Ook beantwoordt Monique vragen. Als psychiatrisch verpleegkundige en als ervaringsdeskundige.

Slingers ophangen
“Ik heb 23 jaar ervaring bij de GGZ. Mijn basis is mensen helpen. Nu kan ik mensen helpen met mijn verhaal. Het is fijn dat Shit or Shine mij die ruimte biedt. Ik kan ventileren en mijn eigen verhaal vertellen. Daar word ik zelf blij van. Met mijn positiviteit en humor probeer ik anderen te laten zien dat je uit kleine dingen, iets moois kunt halen. Geluk maak je zelf.” Zoals haar dochtertje ooit zei bij de opmerking dat je zelf de slingers op moet hangen: “Als je dan niet bij het plafond kan, hang je ze maar lager.”
Monique: “Hoe ga je om met de wetenschap dat je niet meer beter wordt? Hoe vind je een weg in je nieuwe rol in het leven? Ik probeer er wat van te maken. Hoe? In ‘Vraag het Mo Maar’ geef ik mijn kijk op de situatie, in de hoop dat een ander daarmee weer verder kan.Op 2 juni om 15..00 uur organiseert Shit of Shine een 'Coffee Company' in Veghel. Je bent van harte welkom om bij te kletsen en andere vrouwen te ontmoeten die kanker overleefd hebben of leven met chronische kanker. Aanmelden kan via de facebookpagina van Shit or Shine.