Aardgasvrij: Meierijstad begint aan lange mars

Dinsdagavond digitaal vragenuur voor inwoners

MEIERIJSTAD – Meierijstad heeft de rugzak omgehangen en begint vandaag aan de lange mars op weg naar een aardgasvrije tijd. Over drie decennia, moet Nederland aardgasvrij zijn. Het is één van de grote doelen in het Klimaatakkoord. Daarin staat dat ons land in 2050 CO2-neutraal moet zijn. Aardgasvrij maken begin al in 2030.

In die rugzak zitten de goede voornemens uit het bestuursakkoord en de brief die alle inwoners van Meierijstad vorige maand kregen. Op de lange weg moet die worden gevuld met alles wat de gemeente onderweg tegen komt en bruikbaar is.

Digitaal vragenuur

De eerste stop is dinsdag 5 januari als inwoners de kans krijgen vragen te stellen en meningen te geven tijdens een digitaal vragenuur. Woensdag is er een tweede tussenstop als gemeenteraadsleden hun bijdrage kunnen leveren. Dan kan de tocht goed beginnen. Er is een routekaart maar nog lang niet alle obstakels staan daar al op.

Nieuwbouwhuizen worden in Meierijstad al niet meer op het aardgasnet aangesloten, maar hoe moet dat met de bestaande huizen waar de dagelijkse maaltijd nog steeds op het gas wordt bereid? En waar de verwarmingsketels nog steeds op gas draaien? En wat moet je als particulier als je je keuken wilt verbouwen of een nieuwe ketel wilt aanschaffen?

Voor de komende tien jaar wordt een plan opgesteld. Dat begint met een inventarisatie van het hele woningbestand in de gemeente. Er zijn zo’n zestig buurten en wijken.

Wie als eerste?

Daaruit wordt een longlist gemaakt van wijken die als eerste in aanmerking zouden kunnen komen om van het aardgas af te gaan. Als criteria gelden onder meer de vraag of er in die wijken de komende jaren werk is gepland waarbij het aardgasvrij maken van huizen meteen meegenomen kan worden. Bijvoorbeeld vervanging van riolering of renovatie. Ook wordt gekeken naar de eigendomsverhoudingen van de huizen en hoe de sociale samenstelling van die wijken is.

Dan wordt er een shortlist gemaakt van die wijken. Daarbij wordt vooral gekeken naar het draagvlak in een wijk. Tenslotte worden er één of twee wijken gekozen die in 2030 als eerste van het gas afgaan.

De brief aan alle inwoners was de eerste stap. Dinsdagavond kunnen digitaal vragen worden gesteld. Woensdag praat de gemeenteraad er over. Eind januari, begin februari worden is de eerste inventarisatie van het woningbestand klaar. Dan komt de gemeente weer terug bij de inwoners.

LEES OOK: Meierijstad moet van het gas af; gemeente wil eerlijk verhaal vertellen

Foto door KWON JUNHO op Unsplash